2017-06-19 708 瀏覽
呢幾日落雨落到人都顛, 煩悶嘅心情最好搵啲Spicy Food嚟解一解悶, 於是嗰腦仔即刻閃出一大渣候選名單, 唔知點揀之際, 友人提議就响番西環食泰國菜, 但一諗起泰國菜, 就諗起呢間隱於石塘咀火井內嘅小店, 雖然外面落雨絲濕, 但為咗食, 話之佢黃雨定紅雨, 二話不說立即飛車去.Pat Pat掂到張凳, 即刻柯打碟5成熟燒牛柳, 上到檯, 唔記得俾相機食先, 事關件牛柳真係太正, 點埋嗰略帶少甜嘅酸汁, 好味到呢..., 其實都無所謂, 我一個人都可以哂成碟, 等陣間encore先至補返張沙龍都未遲.同行友人生肖屬狗, 但我就話佢似猫多啲, 因為佢無魚不歡, 所以點條鹽燒鰂魚俾佢嘆就實無詐型, 翻開魚皮, 熱騰騰嘅魚肉泛起微煙, 挾落去有汁咇出嚟, 友人馬上用麗音廣播, 大讚juicy, 而我就懶理佢, 快快趣趣將啲帶有香芧味道嘅魚肉擺入嗰口度先意猶未盡, 叫碟糯米釀雞翼試試, 同食慣嘅中式比較, 中式入面嘅糯米飯一般會加配料炒過先釀, 而呢件泰式嘅, 就好單純咁塞啲煮到軟綿嘅糯米入去, 味道同口感似乎無咁豐富, 不過亦可一試.話明今餐想食啲spicy嘢, 但隊咗幾支Singha

話明今餐想食啲spicy嘢, 但隊咗幾支Singha之後, 唔想飲陰公湯囉, 咁就嗌碟辣肉碎炒河粉當單尾, 平時配白飯就食得多, 但用佢嚟炒河兜亂都幾巧味