2017-06-19
呢幾日落雨落到人都顛, 煩悶嘅心情最好搵啲Spicy Food嚟解一解悶, 於是嗰腦仔即刻閃出一大渣候選名單, 唔知點揀之際, 友人提議就响番西環食泰國菜, 但一諗起泰國菜, 就諗起呢間隱於石塘咀火井內嘅小店, 雖然外面落雨絲濕, 但為咗食, 話之佢黃雨定紅雨, 二話不說立即飛車去.Pat Pat掂到張凳, 即刻柯打碟5成熟燒牛柳, 上到檯, 唔記得俾相機食先, 事關件牛柳真係太正, 點埋嗰略帶少甜嘅酸汁, 好味到呢..., 其實都無所謂, 我一個人都可以哂成碟, 等陣間encore先至補返張沙龍都未遲.同行友人生肖屬狗, 但我就話佢似猫多啲, 因為佢無魚不歡, 所以點條鹽燒鰂魚俾佢嘆就實無詐型, 翻開魚皮, 熱騰騰嘅魚肉泛起微煙, 挾落去有汁咇出嚟, 友人馬上用麗音廣播, 大讚juicy, 而我就懶理佢, 快快趣趣將啲帶有香芧味道嘅魚肉擺入嗰口度先意猶未盡, 叫碟糯米釀雞翼試試, 同食慣嘅中式比較, 中式入面嘅糯米飯一般會加配料炒過先釀, 而呢件泰式嘅, 就好單純咁塞啲煮到軟綿嘅糯米入去, 味道同口感似乎無咁豐富, 不過亦可一試.話明今餐想食啲spicy嘢, 但隊咗幾支Singha
話明今餐想食啲spicy嘢, 但隊咗幾支Singha之後, 唔想飲陰公湯囉, 咁就嗌碟辣肉碎炒河粉當單尾, 平時配白飯就食得多, 但用佢嚟炒河兜亂都幾巧味