2018-03-21
今日得閒冇嘢做所以同親愛嘅老公仔出嚟拍拖~ 所以專登去咗西餐廳食個甜甜蜜蜜的晚餐~~晚餐非常之唔錯!二百幾蚊已經有個晚餐set。唔只有個頭盤主菜而且最後仲有甜品㖭~一入門口的時候由於時間尚早所以未係有太多人, 全間餐廳部分嘅枱櫈~設計成好似吧檯一樣, 雖然比一般的枱櫈高, 但椅背非常寬闊所以坐得非常舒適!!餐牌十分特別~ 放咗一個木架入面,特別得嚟又一目了然 一個set dinner 除咗有頭盤之外,亦有主菜和甜品! 散叫的話亦都可以加88蚊配餐~ 最後我同小鮮肉老公決定叫一個肉食,之後再叫一個飯! 咁就可以咩都是試下,又夠飽啦 雖然現在已經三月尾,但仍然涼意滿盈,喺呢個時候最啱就係飲一碗暖笠笠嘅南瓜湯, 撫慰一下人妻嘅小心肝,南瓜味濃厚清甜,口感绵軟, 而且食到淡淡嘅南瓜蓉 好幸福啊~~啊~~啊~~ 隔離嘅餐包外層脆卜卜裏面又唔會過硬,鬆軟得嚟又帶點鬆脆~ 再點一點南瓜濃湯食 簡直滿足曬你三個願望之後餐廳就上左一個精緻嘅頭盤啦~餐廳烹調頭盤嘅方法其實叫他他其即係將魚肉用猛火煎封表面,而內面仍是生的,因此會比平時食魚生多了一份唔同嘅口感和風味吞拿魚魚味突出,而且冇筋!肉質不會過熟煎得恰
之後餐廳就上左一個精緻嘅頭盤啦~餐廳烹調頭盤嘅方法其實叫他他其即係將魚肉用猛火煎封表面,而內面仍是生的,因此會比平時食魚生多了一份唔同嘅口感和風味吞拿魚魚味突出,而且冇筋!肉質不會過熟煎得恰到好處~三文魚籽卜卜脆配上吞拿魚一起食~淡淡嘅海水鹹味進一步帶出吞拿魚的鮮味精緻嘅擺盤也令人妻和小鮮肉老公食慾大增
估唔到咁嘅價錢,都可以食到疑似分子料理! 我哋呢對小夫妻,其實都係同普通香港新婚夫妻一樣每日都努力儲錢~應洗得洗! 所以分子料理呢啲高級食物,我哋真係好老土無食過!!估唔到呢間餐廳竟然可以用咁優惠嘅價錢俾我試到咁特別同高質素嘅菜式 簡直物超所值 上面包含住的是黑松露味的泡泡~ 把泡泡放落囗的時候, 會有一陣黑松露味 在口裏面四處遊走! 之後........ 冇之後....... 因為佢係一啖泡,就好似食空氣咁 所以最後我哋決定撈埋 下面的意大利飯一齊食~ 牛肝菌意大利飯的米粒仍然清晰可見,可以保持住彈牙的口感 ,濃稠度恰到好處,再配上黑松露泡泡~ 香氣四溢,D菌味濃到學醬爆話齋:「喺呢個 moment!!!我要爆喇!!!」 所以如果鍾意食意大利飯的朋友一定要叫呢個~ 順帶一提侍應哥哥非常細心~在起上菜之前,仲會問下你是兩個人分享定係一人一碟,如果你希望開心share的話, 俊朗又貼心的侍應哥哥就會幫你把食物放於中間,然後在你面前放上精緻的餐碟,方便你開心share! 這種細心的服務實在值得一讚
呢一個上枱嘅時候都非常精彩~ 俊朗嘅侍應哥哥再次登場~ 突然攞咗個打火機過嚟開火 原來係燒隔離 條草草 人妻仲好老土~以為人哋想點著佢~好似蠟燭咁樣 其實大家有所不知呢一支草,查實係rosemary ~ 燒完之後就會有濃厚的rosemary香味散發出來!令上枱時候的羊膝,更加香氣四溢 ~rosemary同羊簡直係絕配!羊膝比羊架更加啖啖肉!軟淋入味~ 入口羊味濃郁,飽滿回味 連一點騷味都沒有!配上青咖哩醬實在好幸福呀
率先到達嘅是老公仔嘅布甸! 由於老公仔嘅嘢,係我嘅嘢~我嘅嘢都仲係我嘅嘢 所以當然要先品嚐啦~ 布甸質地軟滑~ 軟綿綿入口即溶!不會過甜
人妻一向係一個甜姐兒~最喜歡就係甜品 特別係咁精緻嘅甜品~ 今次我點嘅係蘋果金寶~呢個係英國傳統的小甜點~廚師好細心喺隔離畫咗佢地嗰名 真係好犀利呀~完全係一個藝術品!這個蘋果金寶吃起來很有蘋果批的感覺,帶甜又有酸 再配上上層的果醬~為我呢一餐畫上咗完美嘅句號