2023-05-17
眾所週知,中環係香港呢個國際金融中心嘅心臟,係呢度大大小小嘅金融機構林立,高樓大廈都隨處可見,我諗係香港呢個石屎森林嘅代表。上個禮拜,咁啱請咗annual leave,決定去中環行下。從地鐵站出,啱住蘭桂坊方向行,到咗擺花街,無意中發覺到呢間舖頭。間舖出面擺咗綠色植物,店logo又用咗綠色,店名都叫「Green」,俾我感覺係「城市綠洲」咁,所以決定入去食個下午茶。其實呢間餐廳🍴以前都聽過同事、朋友講,話佢哋嘅waffle真係無得輸。但係因為啱啱食完lunch,食唔落咁多嘢。所以問咗下waitress,有無咩唔太heavy嘅嘢推薦下。佢推薦咗Smoothie Bowl,而且話佢主打健康。我take咗佢哋嘅advice,order咗其中一款,我order果款主要係由火龍果整成嘅,成個沙冰係用紅火龍果整嘅,上面加咗白火龍果、香蕉同埋杏仁片。的確,呢款Smoothie Bowl俾到我一種好fresh嘅感覺。整體咁講,佢哋有好濃郁嘅果香味同埋杏仁味,一啖食落去嘅時候,杏仁片嘅香脆、沙冰嘅細滑,加埋水貨嘅柔軟,唔單止俾到我味蕾嘅享受,仲有多種食物質感嘅碰撞,正。除此之外,我仲order咗一杯咖啡果
除此之外,我仲order咗一杯咖啡果皮梳打水。個梳打水酸酸甜甜,隨著氣泡流入喉嚨,感覺好清新飄逸。
值得一提嘅係,間餐廳🍴有提供bb凳,以後可以帶老公同囡囡一齊試下。
Smoothie Bowl