2020-03-22
今日瞓晏咗,又無食野上堂,宜家勁肚餓!! 行經厚福街見到「野郎 stone」才知道在尖沙咀都有分店,店外的牛扒相片令我勾起上次食後感,抵食又好味, 所以驅使我決定再次幫襯。我在店外揀選好想要的食物,再用八達通先付款,然後步入店內等食,過程十分方便。今次我點了小食、主食,再加$30轉為套餐。日本煙燻豚肉腸ㄧ客有兩條,外皮脆卜卜,內層豚肉有淡淡的煙燻味,不錯!牛柳(200g)上檯時牛柳放在熱騰騰的火山石板上,發出滋滋聲響,高溫領到牛柳的表面封存,保留油脂和肉汁,店員還用張廚房紙巾覆蓋在牛柳上,好讓客人不會受到肉汁濺到和牛柳亦可受到平均的溫度來烹調,都果真細心。過了片刻我將紙巾揭開,見有幾片炸蒜和牛柳仍在煎著,已垂涎欲滴,馬上切開,見內層仍帶點紅,正合本人想食的熟度。我首先加了些岩鹽作調味,再嚐ㄧ口,食出牛柳肉質細緻,肉汁十分濃厚,真係十分美味! 再來我配了些生蒜和燒汁,味道再上ㄧ層樓。牛柳已外還加$30轉為套餐,有湯、沙律、薯蓉和汽水,領到整餐得到更圓滿的配搭。總括嚟講,我係十分享受,這店利用自我烹調的方式來呈現!事關每人的喜好都不同。藉著個人烹調和口味而享受到美食,真係好滿足。
今次我點了小食、主食,再加$30轉為套餐。
日本煙燻豚肉腸
ㄧ客有兩條,外皮脆卜卜,內層豚肉有淡淡的煙燻味,不錯!
牛柳(200g)