2021-10-26 253 瀏覽
同謙謙去石籬到找朋友拎野,朋友話間屋亂唔方便上去,直接約我地食晚餐交收, 認真的我唔熟石籬都唔知食咩好🙈當然叫fd 帶路啦!個fd 知我地偏向鍾意食日夜野就帶我地來到 “山下無雙日式料理”, 佢仲叫左以下好多野食一齊食添:🍣 海膽 ~ 大愛之一,入口海膽味濃郁,謙謙忍唔住想同我爭食 🤣。🍣 北海道帶子 ~ 夠哂大件鮮甜。🍣 三文魚腩 ~ 魚腩好肥美,三文魚油脂分佈夠平均。🍣 牡丹蝦 ~ 新鮮爽甜。🍣 磯燒鮑魚 ~ 味道一流唔會過韌。🍣 醬油燒拖羅 ~ 用火槍輕輕一燒,把拖羅其中一面魚油爆香半生半熟夠正。⚛ 茶碗蒸蛋 ~ 估佢唔到咁滑溜謙謙獨享一碗。⚛ 蟹籽沙律 ~ 開胃前菜,大量蟹籽拌勻青瓜絲好爽脆。⚛ 黑松露鯛魚薄切 ~ 鯛魚食得多,但配黑松露真係第一次, 每件都薄切, 點一點個黑松露超香,兩者估唔到咁夾必點之選。⚛ 鐵板牛肉燒蠔卷 ~ 幾特別的一個丼, 佢先煮左個蠔再用牛肉包住再去鐵板煎香,一口咬下去幾特別。⚛ 火灸三文魚丼 ~ 三文魚怪就緊係叫返個丼來食下,輕輕燒過的三文魚入口半溶勁正。

🍣 北海道帶子 ~ 夠哂大件鮮甜。

🍣 三文魚腩 ~ 魚腩好肥美,三文魚油脂分佈夠平均。

🍣 牡丹蝦 ~ 新鮮爽甜。

🍣 磯燒鮑魚 ~ 味道一流唔會過韌。

⚛ 茶碗蒸蛋 ~ 估佢唔到咁滑溜謙謙獨享一碗。

⚛ 蟹籽沙律 ~ 開胃前菜,大量蟹籽拌勻青瓜絲好爽脆。