2022-05-30 121 瀏覽
石門地鐵站附近的一間拉麵店,朋友介紀話鍾意食幼麵嘅可以試吓,去開嗰頭一於就試試😗·<博多雞叉燒味玉雞白湯拉麵> ʜᴋᴅ 83比起豚骨湯個人更鍾意雞白湯,所以去拉麵店見到有雞白湯都會試吓😆呢度嘅湯底濃淡、拉麵軟硬都可以自己選擇,我㨂咗濃湯配普通軟硬嘅麵🍜雞白湯好濃厚,質地微稠,隱約有種熟悉嘅味道,就係阿媽煲足料雞湯嘅感覺,當然佢更加濃🤭拉麵使用幼麵,聞落有少許碱水味但食落唔覺🤫本來都想叫特盛叉燒,但店員話唔夠雞叉燒了,所以只得兩塊🥲其中一塊帶一大塊雞片,食到好香炭烤嘅香味,雞肉質哋偏紮實,如果再嫩滑啲就好😉·<醬油特盛叉燒味肉豚骨湯拉麵> ʜᴋᴅ 93湯底一試就食到醬油嘅甘香,濃度適中唔會過膩😉叉燒切得較薄,肉眼睇以為肥膏位居多,但食落又唔覺,肉質已經好軟淰,帶有微微炙燒香味😋溏心蛋表現就稍遜色,蛋本身生熟度是偏熟但可以接受,覺得醃得未夠入味😕·<芝士羽根燒餃子> ʜᴋᴅ 28煎餃配上一大片芝士🧀記住要趁熱食芝士先可以拉絲呀,放涼之後就會凝固咗拉唔到㗎啦🙈·<柚子味付蓮藕片> ʜᴋᴅ 18蓮藕片保持到爽脆口感,酸酸甜甜好清新
<博多雞叉燒味玉雞白湯拉麵> ʜᴋᴅ 83

<醬油特盛叉燒味肉豚骨湯拉麵> ʜᴋᴅ 93

<芝士羽根燒餃子> ʜᴋᴅ 28

<柚子味付蓮藕片> ʜᴋᴅ 18
蓮藕片保持到爽脆口感,酸酸甜甜好清新嘅味道,柚子味喺比較後段時會更突出🍊

<枝豆> ʜᴋᴅ 18
可以想像到的味道,但又建議食拉麵前食,湯底太濃味會蓋過味蕾敏感度🤪