2018-04-10 229 瀏覽
剛去完沙田區行街, 本來想在沙田新城市吃晚飯, 但是假日人山人海, 經朋友介紹, 去左馬鞍山鐵路沿線的石門站找食, 果然有驚喜.石門站一出, 有個新商場- 京瑞廣場, 分一期及二期, 開左不少新食店, 都有幾多選擇, 最後決定試食中式點心-- 點饌!小店地方不算大, 但是裝修幾有心思. 松露水晶球 松露餃外皮是透明的, 一共三件, 入面好多蔬菜, 幾種顏色透露左出來, 首先有視覺亨受. 味道方 面, 食落好清新, 蔬菜加埋松露醬, 感覺好有fusion的風味.甜酸旋風蝦 蝦外面炸得好脆呀! 雖然是油炸, 但是隔油功夫做得好, 唔會覺得好油. 裡面的蝦幾甜, 配埋甜酸醬, 好開胃呀. 鮑魚燒賣 燒賣上放了一口size鮑魚, 外形賣相好吸引, 燒賣味道唔錯, 蝦甜新鮮, 鮑魚好腍, 在小店吃到出 面大酒樓水準呀.XO醬帶子餃帶子餃下面有粉絲墊底, 餃子上面放了少少XO醬櫻花蝦做裝飾, 外形美麗. 粉絲調味好好, 有一種好似食緊蒸海鮮貝類上的粉絲感覺, 餃子中的帶子好鮮甜, 好 like! 大王流沙包 流沙包外形賣相好新潮, 一咬即流曬啲汁出嚟! 流沙味道有啲鹹蛋味, 包皮做得鬆軟, 好快趁
鐵路沿線的石門站找食, 果然有驚喜.

試食中式點心-- 點饌!

小店地方不算大, 但是裝修幾有心思.

松露水晶球

甜酸旋風蝦

醬, 好開胃呀.

鮑魚燒賣

XO醬帶子餃

大王流沙包

流沙包外形賣相好新潮, 一咬即流曬啲汁出嚟! 流沙味道有啲鹹蛋味, 包皮做得鬆軟, 好快趁熱 吃清哂了

金魚餃

擺盤做到好似條魚喺個魚缸咁, 其實都係蝦餃, 做成一條金魚的型態, 餃內有好大隻蝦, 味道幾
甜, 有創意.

點饌XO醬蒸鳳爪

鳳爪下面放有大大粒紅腰豆做底, 同一般酒樓唔同, 紅腰豆的甜同XO醬的辣, 二者味道合一, 好 新鮮感.

陳皮燉雪梨

最後點個甜品滋潤糖水作結. 整個雪梨放落去燉, 上面放左陳皮做裝飾, 外表清新. 如果單飲糖 水會感到偏甜, 最好陳皮加糖水加雪梨肉一齊食, 就剛剛好, 另外會嚐到有一陣近似話梅的甜酸 味.

整體感覺, 點心不是粗製濫造那種貨色, 做點心有heart, 唔 hea, 而且冇味精的感覺, 比起喺出 面好多大酒樓都仲好食.