2018-11-12
喺石門工作半年,發現石門比想象中多野食好多。最近公司樓下開咗間裝修好fresh嘅蠔房,正正就喺裝修緊嘅陳X記同X仔米線中間,想也知道蠔房價位一定會比另兩間平民美食更高。裝修好兩星期,一直想試,咁啱男朋友黎接收工,即刻帶佢黎撐抬腳一入到去,就見到上座率並不高。不過幸好坐咗一陣,收工嘅人陸陸續續黎食飯。餐廳服務極好,一開始先黎介紹餐單。見到我同男朋友都不太餓的樣子,佢地馬上很貼心地說:「我們主打不是main course,而是生蠔。所以都有人兩個嗌一個main course,然後主要食生蠔。」咁因為真係lunch食太飽,我同男友叫咗個中國臘腸雞肉西班牙燴飯嘅fusion飯試下。套餐另可加其他side dish,我地加咗48蚊兩隻生蠔。另有一杯綠茶。我地另外再叫咗兩隻Gillardeau法國生蠔(買一送一,58)。讚下店員好熟書,應該都係喜愛生蠔之人。先上咗生蠔,廚師推薦咗愛爾蘭生蠔比我地,唔太大隻,但鮮甜爽口,比較淡味,都吊了少少胃口。然後再試另加嘅法國生蠔。呢個價錢自然唔太大隻,但勝在海水味濃,入口回甘,順滑,完全對得起價錢。等餸等得有少少耐,就上咗是日餐湯南瓜湯同我地叫嘅燴飯。南瓜湯不
一入到去,就見到上座率並不高。
等餸等得有少少耐,就上咗是日餐湯南瓜湯同我地叫嘅燴飯。南瓜湯不功不過,不太「結」,但味道濃郁。但不得不說,呢個飯真係好出色,無諗過臘肉會同燴飯咁match。色澤金黃,令人食慾大開。燴飯嘅汁剛剛好,並唔會令飯太過膩味。而且分量都足,兩個(唔餓)嘅人食都夠,相信餓底嘅人都食得飽。
個Main course太出色,以至於我覺得佢地話自己唔係主打main course真係太過自謙。上班地段,晚上上座率確實不高,但在鋪租昂貴之下,能食到如此價錢尚可質素不錯嘅餐廳,真真令我呢個懶得打食評嘅人奉上自己嘅處女評。(btw,另收加一是常識吧)