😎深水埗掃街大把選擇就好多人都知,但係深水埗其實都有高質餐廳,今日就黎到宗像屋試下佢座山咁高既海鮮丼🤤🤤❗️P.S: 門口無招牌,但係認住佢個石屎牆同logo都唔難搵既舖內環境比較細,大概可以坐十幾個人左右,bar台就可以直接睇住師父即場製作😉😙食物選擇只有宗像丼,分為梅,竹,松同特上四個級別,除左份量,海鮮種類都會有唔同,可以留意返,而我地就揀左特上同竹試下🤤🤤🔸竹($148) 吞拿、吞拿魚蓉、北寄貝、帶子、甜甘蝦、三文魚子、烏賊、油甘魚、鱲魚🔸松 ($198)吞拿、吞拿魚蓉、北寄貝、帶子、甜甘蝦、三文魚子、烏賊、油甘魚、鱲魚、蟹肉店內有圖文介宗像丼食法,有唔明都可以問職員,服務唔錯架😀 .首先上既係魚生片前菜,新鮮就唔洗講,加埋佢個胡麻醬,夠開胃😍(不過唔好食哂丫,最後要整茶漬湯飯) 到主角--海鮮丼出場啦,份量一d都唔差,師父仲好有心機咁砌到山咁高,好吸睛,梗係即刻打卡啦😎😎😎賣相無得輸!😌根據食法步驟,我地先加入wasabi同醬油攪勻,立即嘗鮮。唔同種類既魚貝海鮮切到差唔多大細,非常易入口,囗感好豐富,爽口,香甜,鮮味都充滿成個口,超滿足。🤤🤤🤤之後就用隨餐附上既兩片紫菜,自製手

🔸竹($148)

🔸松 ($198)

魚生片

之後就用隨餐附上既兩片紫菜,自製手卷,別具風味😋😋
最後就係用剩餘既魚生片同丼飯請職員加入熱湯,芝麻同蔥花,試埋第3種食法。
魚生片

❤️由冷盤變為熱食,加上湯本身既咸味將唔同海鮮進一步提味,一次食到3個層次,一流😚😚

唯一係飯唔係正宗日本米,唔係加埋飯香就更加好😌😌

😋味道:8.5/10 😍回頭指數:9/10
🔴Follow Instagram: foodmarker.hk
2018-11-17
5 分鐘 (堂食)