2023-06-13
黑布街一向都有好多隱世既餐廳🍴,呢間經過好多次都無試到,咁啱行過想搵個地方chill下就入左黎試下,估唔到幾驚喜🤩 首先門口🚪有個sharp醒既藍色招牌,呢到既裝修係行灰色同木系🪵既工業風🏭,水吧位設計到有啲似Lego既玩味風格,上面既黑板仲用粉筆寫左唔同手工手工啤🍺既名~ 而野食就係美式菜入面加左唔少港式元素,幾有風味同埋有新鮮感,全部都好食🤤值得再翻兜👍🏻(5 😍 係滿分,🤩係半分)炸茜漢堡 🍔 - $148 (好味指數:😍😍😍😍)對於芫荽🌿,小編一向都麻麻地,但見到係呢到既招牌咁就叫嚟試下,感覺幾得意😜 出面係有牛油🧈香味有鬆軟既芝麻漢堡包⚪️🍔,夾住juicy有牛味🐮又彈牙既本地屠宰免治牛🐮,撈左有彈性既牛白肉粒🐮 (牛胸下既軟骨),入面仲有熱溶左有鹹香既車打芝士🧀️同埋香脆清香既炸芫荽,個炸芫荽🌿真係點睛之筆,炸左之後無左嗰種難入口既草青味🌱,反而多左種清香~ 而蒜蓉沙茶蛋黃醬🧄🟡就有鹹香又惹味~ 卡律煎蝦🦐 - $78 (好味指數:😍😍😍😍🤩)啲蝦🦐肉質爽口彈牙,鮮味濃郁,煎過之後更加將啲蝦油🦐逼埋出黎更加香口~ 配埋香甜既洋蔥🧅、爽口既青豆角、辣辣地既指天椒碎🌶️、同埋有鹹香既
(5 😍 係滿分,🤩係半分)
炸茜漢堡 🍔 - $148 (好味指數:😍😍😍😍)
卡律煎蝦🦐 - $78 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
啲蝦🦐肉質爽口彈牙,鮮味濃郁,煎過之後更加將啲蝦油🦐逼埋出黎更加香口~ 配埋香甜既洋蔥🧅、爽口既青豆角、辣辣地既指天椒碎🌶️、同埋有鹹香既卡律蒜蓉牛油🧄🧈,就更加香酥惹味😋
蔥油漬蠔🦪 - $64 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
首先用左自家製黑啤汁⚫️🍺煮個廣島蠔🦪,煮完之後都無縮水,蠔身依然肥美飽滿,嫩滑juicy🤤,透過黑啤既酸令到蠔肉🦪更加鮮嫩,配埋炸薑蔥油漬🫚,有啲焦香之餘有股獨特既清香,有啲似蔥油餅🫓咁,突顯到蠔🦪既鮮味👍🏻
白布蘑菇意⚪️🍄🍝 - $106 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
單從個名睇已經幾有意思,因為喺黑布街,所以配翻顏色就係唔同既布😜 而個意粉🍝有超多料,包括舞茸、本菇🍄同冬菇⚫️🍄,菇味🍄芳香馥郁,有唔同菇香🍄既層次感,口感嫩滑爽脆,至於個汁係牛肝菌松露忌廉汁加少少香芹,令到整體香味更加濃郁,質感亦都好creamy,意粉🍝煙韌掛汁~ 小編另外加左$20要煙肉🥓,所以係106蚊,令到個意粉🍝多左份鹹香,個樣唔會好乾,肥瘦適中同埋有翻豬🐷既香味唔會死鹹,呢個價錢真係超抵食🤤
Peach & Passion Fruit Bellini - $53 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
小編要左200ml既,呢隻係酸啤🍺黎,酸酸地咁好refreshing,而且有好清香既桃🍑同熱情果香味,味道自然唔會藥水,易入口幾啱女仔飲
菊花清茶 🌼🍵 - $52 (好味指數:😍😍😍😍)
我個fd就要左菊花清茶🌼🍵,香味淡然,沁人心脾,飲落令人幾舒服😌
好味指數:😍😍😍😍🤩
推介指數:😍😍😍😍🤩