2017-04-19
今天去柴灣睇醫生, 上次去試龍悅,中伏左, 所以決定行遠點試我地搭車去左柴灣漁灣村,發現有間矮樓,掛著酒樓招牌,所以大家話不如試下😜好多張點菜紙,睇到眼花撩亂最後我地點左一個套餐: 德聲蝦餃皇, 咕嚕石斑塊同瑤柱福建炒飯,宮廷桂花糕,再加點雪菜火鴨絲窩米宮廷桂花糕:甜度適中, 不過杞子同柱花都偏少蝦餃皇:全隻都係蝦,不過蝦唔太爽,皮薄,都有汁d餸同炒粉麵飯,陸繼送上,碟碟都大碟,勁足料咕嚕石斑塊:石斑塊炸得香脆,配上蜜桃感覺新鮮,青椒炒的爽脆,不過洋蔥好生,好辣,芡汁太稠,好像漿糊瑤柱福建炒飯:又是大大碟,有翠玉瓜粒,多蝦,多雞肉粒,多草菇粒, 紅蘿蔔片,瑤柱碎配蛋炒飯,不過食落會發覺d飯好嚡,唔太好食雪菜火鴨絲窩米: 不是一窩嘅?!送菜的話係咁㗎啦!不過這是最好味的一碟, 米炆得入味, 米粉又唔會黏埋一舊或一條有味一條無味情況,燒鴨肉同雪菜都很很多
好多張點菜紙,睇到眼花撩亂 最後我地點左一個套餐: 德聲蝦餃皇, 咕嚕石斑塊同瑤柱福建炒飯,宮廷桂花糕,再加點雪菜火鴨絲窩米
宮廷桂花糕:甜度適中, 不過杞子同柱花都偏少 蝦餃皇:全隻都係蝦,不過蝦唔太爽,皮薄,都有汁 d餸同炒粉麵飯,陸繼送上,碟碟都大碟,勁足料 咕嚕石斑塊:石斑塊炸得香脆,配上蜜桃感覺新鮮,青椒炒的爽脆,不過洋蔥好生,好辣,芡汁太稠,好像漿糊瑤柱福建炒飯:又是大大碟,有翠玉瓜粒,多蝦,多雞肉粒,多草菇粒, 紅蘿蔔片,瑤柱碎配蛋炒飯,不過食落會發覺d飯好嚡,唔太好食 雪菜火鴨絲窩米: 不是一窩嘅?!送菜的話係咁㗎啦!不過這是最好味的一碟, 米炆得入味, 米粉又唔會黏埋一舊或一條有味一條無味情況,燒鴨肉同雪菜都很很多