2018-12-06 438 瀏覽
筆者今次繼續係西營盆度覓食,偶爾發現有一間越式餐廳,店員企左出黎門口好踴躍招呼客人,於是筆者就同朋友一齊試下。一入到鋪頭,發現人頭湧湧,正當筆者以為無位嘅時候,店員就招呼左我地上去餐廳嘅第二層,所以其實位置都幾充裕,唔洗擔心無位嘅情況發生。筆者係lunch set入面選擇左碳燒豬頸肉金邊粉(金邊粉需要加錢轉)。整體味道唔錯,湯底清清淡淡,配埋重口味嘅燒豬頸肉就岩岩好,再加埋煮左無耐所以仲係爽口嘅芽菜,平衡翻得肉類嘅呢碗粉。唯一比較令筆者感到可惜嘅係佢嘅碳燒豬頸肉並無分開另外端上,令到d豬頸肉浸左係湯到,搞到霖左少少,而豬頸肉嘅油分都會滲入到湯底,令到每啖金邊粉都有少少油膩,食得多會覺得有d濟。

豬頸肉金邊粉

2018-11-30