2023-09-16
心血來潮想食麻辣鍋,見到「碼頭故事」這間新開既四川火鍋,主打正宗四川特色湯底同配料 餐廳裝修風格好中國古典特色,用上屏風,木櫈,掛上紅色大燈籠🏮令人覺得時空交錯,穿梭到另一個時空🔺牛油鴛鴦鍋叫左個鴛鴦鍋 一邊係牛油紅鍋中辣一邊大骨湯鍋🦴兩邊各有特色,紅鍋係重慶正宗火鍋做法,大量乾辣椒加上花椒🌶️ 一大舊牛油,又麻又香,令人上癮,垂涎欲滴🤤大骨湯用上豬骨熬製,湯底奶白色,特別在於有紅棗、青瓜片同火腿片 🔺醬料枱上放有香油、蔥、鹽、蒜蓉、芫荽、蠔油、醋同味精等,香油係四川火鍋特色,可以解辣減少對腸胃的刺激🔺金牌黃牛喉(半份) 係牛心室的大動脈血管 淥兩分鐘,口感超脆爽 放入紅鍋索哂麻辣汁仲正🔺脆肉鯇魚片鯇魚片大大片用冰鎮住保持新鮮度魚肉嫩滑肉質爽脆,愛魚者必點🔺菜心苗新鮮菜嫩,放入大骨鍋輕淥好夾🔺滷煮牛仔骨牛仔骨打邊爐都係第一次預先醃好,牛肋骨連大大啖肉食,好過癮🔺一米肥牛 上枱好有氣勢,足足一米既板上肥牛肥瘦相間,牛肉味濃🥓🔺白菜手工餃子 餃子皮薄,白菜同豬肉作餃子內餡 🥟 簡單美味🔺手工米糕四川傳統甜點,有別於豆腐花淡淡米味,軟糯有口感 配上紅糖漿,冰涼解辣喔 ฅ́˘ฅ̀♡︎💬係openri
🔺牛油鴛鴦鍋
叫左個鴛鴦鍋 一邊係牛油紅鍋中辣
一邊大骨湯鍋🦴
🔺醬料
🔺金牌黃牛喉(半份)
係牛心室的大動脈血管
淥兩分鐘,口感超脆爽
放入紅鍋索哂麻辣汁仲正
🔺脆肉鯇魚片
鯇魚片大大片
用冰鎮住保持新鮮度
魚肉嫩滑肉質爽脆,愛魚者必點
🔺菜心苗
新鮮菜嫩,放入大骨鍋輕淥好夾
🔺滷煮牛仔骨
牛仔骨打邊爐都係第一次
預先醃好,牛肋骨連大大啖肉食,好過癮
🔺一米肥牛
上枱好有氣勢,足足一米既板上
肥牛肥瘦相間,牛肉味濃🥓
🔺白菜手工餃子
餃子皮薄,白菜同豬肉作餃子內餡 🥟
簡單美味
🔺手工米糕
四川傳統甜點,有別於豆腐花
淡淡米味,軟糯有口感
配上紅糖漿,冰涼解辣喔 ฅ́˘ฅ̀♡︎
💬係openrice 訂座,全單8折(海鮮同酒水除外)