2023-09-02 63 瀏覽
好耐冇打邊爐啦, 今日去荃灣Plaza 88, 經過二樓, 見到碼頭故事火鍋係呢度開佐新分店, 裝修充滿古色古香中國風, 朋友之前食過已經大讚, 見到餐廳做緊全單8折既優惠, 我地都即興入佐去打邊爐, 見到附近人流都比較少, 可能因為新開無太多人知.店員安排我地坐低, 簡單介紹如何落單, 再幫我地斟茶, 服務非常之好, 我驚覺啲茶非常好飲, 專登問佐店員係咩茶, 店員介紹話係蕎麥茶, 川式打邊爐食辣嘢配蕎麥茶係必備既, 好正like.見到有特制既調味油, 又有大大碗芫荽, 蔥花, 蒜泥, 豉油, 我都自制佐一碗準備一陣配肉食yuk好特別既係平時鴛鴦鍋多數係揀一款辣一款唔辣 , 但呢間有得揀兩款都唔辣, 真係好啱我地唔食辣又想多口味既人, 我地嗌佐一個菌湯鍋, 一個蕃茄鍋先, 湯底一到, 見到材料都好多, 一滾起我地試飲佐一啖, 店員好細心咁另外拎佐兩個碗俾我地飲湯, 我地即刻一人斟佐兩大碗湯黎飲, 湯底好清甜, 好好飲之後啲嘢食都好快地陸續送上, 因為想試多幾款, 所以我地全部都嗌半份, 其實一份會抵啲,黃骨魚一黎到即刻放入湯度煲, 個湯底會再鮮甜啲,鮮鴨血一咬落去就知同出面嗰啲

黃骨魚一黎到即刻放入湯度煲, 個湯底會再鮮甜啲,

鮮鴨血一咬落去就知同出面嗰啲放題店無得比, 好彈牙好好食,後悔嗌半份, 有啲少,下次會叫一份

三秒海帶芽講到明只需要碌三秒就食得, 太好食, 唔捨得太快食晒, 留佐一半最後食

鵪鶉蛋平時打邊爐都少有, 今次竟然俾我見到, 一定要食

紅酒腰片: 呢個係一個新嘗試, 第一次食, 隔離紅酒可以去腥味, 豬潤味道, 平時鐘意食豬潤一定要試

竹海笋片王好大塊好清爽, 索晒啲湯底汁like

安格斯肥牛: 肉味非常濃厚, 食得出好新鮮, 有錢一定要嗌多幾碟

極品黑豚肉比想像中少, 可能因為係黑豚, 稀有啲, 當然味道亦都唔會令我失望, 平時食放題一定唔會嗌豬肉, 但呢間絕對要嗌

羊肉卷意外地大份, 朋友覺得有啲騷味, 但我正正就係覺得咁先正宗, 先好食

鮮紅薯粉每次打邊爐都會嗌, 望落同平時食開啲薯粉有啲唔同, 放入湯底煮到透明, 食落口感更加煙靭好食, 最重要係唔易斷like

皇帝菜無得揀份量, 但一黎到見到咁多有啲嚇親, 皇帝菜咁矜貴好少會俾咁多, 真係開心, 亦都唔會俾啲好老既菜你食, 真係新鮮蔬菜黎.

仙人掌果梳打茶有好清香既花茶味, 好好飲.

黃金炸饅頭: 見到餐牌仲有啲特色小吃, 雖然好飽但都真係好想試下, 炸饅頭炸得外脆內軟, 真係好啱我食, 一下子食晒

手工米糕係佢地既特色手工甜品, 第一次食, 感覺好新奇, 作為今餐既句點好完美flower

埋單一人先三百幾蚊, 真係抵到爛, 又高質, 仲使乜去食趕頭趕命既火鍋放題呢lol
2023-08-28
  • 安格斯肥牛