2020-10-10 385 瀏覽
09-Oct-2020朋友搬進新屋好一段日子, 一直未有機會參觀探訪; 今晚終於約齊4人相聚!Soho East 聽得多, 但平常只會去西灣河文娛中心附近; 近碼頭這個位置還是第一次來! 如果早點下班, 還可以欣賞黃昏日落, 可惜啊!😂😂呢間日式料理店主打串燒, 有熱石爐保溫, 其實我好懷疑佢既功效, 因為每次串燒上枱, 我地都急不及待拿來放進口!😏 不過, 熱石爐確實增加了料理既可觀性!我嘗試逐一列出來:¤ 豚肉露筍卷¤ 蔥蒜牛肉: 名符其實, 係蔥+蒜+牛肉, 我覺得蔥蒜反而蓋過了牛肉味¤ 秋葵: 我期待燒完後仲保留到裏面滑"汕汕"既感覺, 但係😂¤ 京都絹豆腐: 剛燒好, 豆腐面層是脆的, 必試¤ 墨魚腸: encore 推介!¤ 帶子雞翼: 整體味道稍淡了, 帶子還是刺身食最滋味!¤ 紫蘇梅子雞腿肉: 少少既紫蘇味帶出左梅子醬既酸味, 好想研究點樣整呢個汁😋¤ 月見香葱脆脆蓋飯: 唔好講笑, 雖然無肉但係好好味。拌勻後嗰飯仲係好鹹 (講多次係好味的😋), 我笑說似生炒糯米飯!¤ 鍋燒烏冬由於我地趕住參觀友人新屋, 大約逗留1.5小時就離開了!
09-Oct-2020

我嘗試逐一列出來:
¤ 豚肉露筍卷
¤ 京都絹豆腐: 剛燒好, 豆腐面層是脆的, 必試
¤ 墨魚腸: encore 推介!
¤ 帶子雞翼: 整體味道稍淡了, 帶子還是刺身食最滋味!
¤ 鍋燒烏冬

由於我地趕住參觀友人新屋, 大約逗留1.5小時就離開了!