2012-09-21
每有東西從日本或者台灣空降到香港, 都會成為一時街話, 尤其平民化的, 朋友會問: 有無試過….呀, 好得wor. 而事實上係唔係感, 見人見智。日式洋食通常樣子比正統洋食更吸引, 連food court都唔例外, 成個presentation都好舒服, 但試過之後就唔會回頭。我已經試過幾次, 係因為朋友話好得, 老實講Mos唔係唔好食, 係a) 包太細, b) 有特色但無可取。今次食蝦堡: 先讚個薯條, 係全灣太古屯門觀塘都一樣色, 一樣味。 你可能會話: 麥記唔係一樣咩? 係唔一樣架, 金鐘間麥叔叔薯條係永遠大包D, 而尖咀地庫永遠都炸得黑d, 旺角地庫薯條通常少而無禁噥, MOS薯條永遠白sh_t sh_t, 炸得arm arm好, 可惜我覺得無味。 尤其是有次係旺角, 等個客, 自己一個人食個餐, 嘩! 係完全無鹽架! 再一次證明日本人長壽既原因。呢次當然唔例外, 薯條好淡, 我本身咩都叫鹹, 我話淡就差不多係無味, 只有淡淡的薯味, 感覺人生的潦倒…個個都話蝦堡好, 我就試蝦堡, 明顯好過麥叔叔個蝦包, 麥叔叔果個係好難入口, 所有”蝦”都係蝦膠, 而MOS係有蝦架, 不過蝦
個個都話蝦堡好, 我就試蝦堡, 明顯好過麥叔叔個蝦包, 麥叔叔果個係好難入口, 所有”蝦”都係蝦膠, 而MOS係有蝦架, 不過蝦, 係無味無道, 質感非常好, 好彈, 但彈得太化學, 有D化工既感覺, 汁明顯過多, 食到一褲都係, 有D尷尬, 包係全香港最好食, 同薯條一樣係arm arm好既, 外脆內鬆軟, 同埋有種好特別既味道, 我真係唔識形容, 如果用同一條formula, 加大個包, 換晒D料, 可以賣得貴過OOO。
其實MOS初出時候比人推到上神台, 我只可以說他們marketing做得太好。 是否很差? 又唔係。 我靜係知唔夠飽。