2012-09-12 46 瀏覽
這間是我曾經喜歡過的餐廳,可惜近年水準嚴重下降,連我曾經至愛的焗薯也弄得一塌胡塗。理性上,明知它已無可救藥;但每逢經過,又偶然還會受到引誘。就好像,曾經愛過的人失常了,人格顛覆了;但你仍舊想去探望他,抱有一絲微渺的希望……這天一個人來到很久沒來過的沙田新城市廣場,以往每逢來到這裡用午餐都會習慣成自然的想到 Super Sandwich。如今縱使明知它已面目全非,但不知為何,就是有一股這樣奇妙的勇氣去再度看望。不敢再選焗薯了,那過往已經太令我失望。只是選了一個 C1 餐,三文魚蘑姑意粉甚麼的。就喺我買完餐搵張梳化坐低左嗰時,發生左少少插曲,只想睇食評者請 skip 左呢幾段。有個人確認左我對面既位無人之後坐低,係個女人黎。人多搭檯好閒,我完全無留意佢。但佢好奇怪,唔坐我斜對面,而偏要坐我正對面,重要成個身正面對到我正一正。彼此隔住張細圓桌只一步之距,而我既收據找贖重放左喺檯面執緊,佢卻似視若無睹。佢令我覺得我既 personal space 已被入侵,而且似乎係…出於一種目的既介乎有意同無意之間既入侵。可能我諗多左,但我確實感應到一股好唔自然既氣場,令我不但覺得有需要將個號碼座放返近自己

佢令我覺得我既 personal space 已被入侵,而且似乎係…出於一種目的既介乎有意同無意之間既入侵。可能我諗多左,但我確實感應到一股好唔自然既氣場,令我不但覺得有需要將個號碼座放返近自己多啲,重好自然地眼仔碌碌左望右望邊度有空位,想閃走,離開呢股怪異氣場。

理性上我希望眼前呢個人係有人相陪,另一個人買緊野食,而唔係走黎唔知做乜齋坐,但又唔多似。不尋常既氣場仍無消散,喺某一刻,我只感到自己好被動地對嗰個女人既正面注目回望左一眼。我解讀唔到佢究竟想點,只知道自己眼神裡面肯定完全無「阿嬸你咪喺度齋坐啦」的指責或挑釁意味。對望後我都唔鬼理佢,挨後細用自己的平板電腦。

但隨即呢個阿嬸唔知做乜突然發作,好嬲爆爆咁快速起身走人,走嗰時個袋重唔知有意定無意定妄顧性質地發左我一下。我受驚了。我甚麼都無做過呀。

呢個社會,怪人真係無奇不有。劣質餐廳亦在所多有。在一間咁既劣質餐廳中,重有咁多捧場客,佢地又係咪怪人?定係佢地都係如我一般,念舊?

上菜了,外貌平平的一碟意粉。
麵條完全是超市貨色,一點可口也沒有。
忌廉汁就如水般淡,無法感受裡面有蘑姑的存在。
三文魚韌得令你全無食欲。

夠了,這三樣已夠了!已不欲再細心回想這麼差的飲食體驗。亦不去評論它用紙杯裝湯的做法了。

世上很多事無法解釋。一如這間食物令人食不下嚥的餐廳何以門庭若市至今。和在這間餐廳出現的齋坐怪人。

起初細看收據時,就見到憑收據十四天內光顧早午晚都會有怎樣怎樣的優惠。難道這間東西就是靠這招,化腐朽為神奇?!
2012-09-11