2022-08-02
喺油麻地有一間以神燈作主題嘅日式放題餐廳,佢就係由燈神蕭生所開設嘅神燈燒。呢度有三款級別嘅燒肉任君選擇,我哋呢次揀咗中間嘅level 2。呢個級別主要比level 1嘅多咗安格斯級嘅美國牛肉,當中有安格斯肉眼扒、牛頸脊、美國雪花牛小排、美國頂級板翼西冷及秘製壺漬封門柳等。而最欣賞就係佢哋嘅肉眼啦!肉眼扒嘅油脂無咁多,食多幾件都唔會太油膩,而佢哋切得厚薄均勻,所以燒起嚟好快就食得。除咗牛肉之外佢哋仲有多款海鮮水產可以任燒,例如芝士燒生蠔丶蒲燒鰻魚丶深海大虎蝦丶雞泡魚乾等。海鮮極推鰻魚,大大塊啖啖肉,加埋香甜嘅蒲汁就更加吸引。當然第二主打就係佢哋嘅壽司、刺身、小食、沙律、熱盤、甜品、特飲都係任飲任食。刺身有三文魚、吞拿魚、油甘魚、魷魚、帶子赤貝、八爪魚、甜蝦、北寄貝等,呢度嘅刺身都好新鮮,同埋都好鮮甜,尤其係帶子。而不得不提佢哋嘅炸物都好出色,佢哋都係用即點即炸,吉列炸蝦炸蠔係必點,仲有就係榴槤愛好者必點嘅榴槤炸彈啦,熱辣辣加埋香濃嘅榴槤味,聞到都流晒口水。佢哋仲有多款嘅沙律、主食、熱盤等,太多選擇,個胃位置太少未能盡錄。最後當然唔少得甜品啦!除咗有多款口味嘅雪糕雪條供應之外,仲有多款口味
最後當然唔少得甜品啦!除咗有多款口味嘅雪糕雪條供應之外,仲有多款口味嘅杯裝啫喱同埋香濃嘅朱古力蛋糕,佢哋嘅蛋糕有濃郁嘅朱古力味之外仲有陣陣嘅咖啡味,味道層次都幾豐富,甜度適中。
飲品方面除咗平時飲到嘅汽水、茶飲、果汁、啤酒之外,Level 2餐等級亦可以選擇特飲好似有仙草奶茶、芋圓奶茶、鹹濕大話七、黑牛冰、雪糕紅豆冰等。而我自己就會揀水果茶,好啱食燒肉飲,可以解膩之餘又夠透心涼,又夠清甜。