2024-03-15
呢間隱身於中環都爹利街既低調酒吧,以海洋為主題,入到去令人有種置身神秘海底既感覺。呢到最signature既一家係店家自創既海洋雞尾酒,分別以七大洋命名,每杯都充滿特色。到訪當晚仲有DJ 打碟live show,相當有氣氛!Indian Ocean ($160)呢杯cocktail以Whisky 作為base,加入椰奶、肉桂、芒果糯米飯、菠蘿同埋檸檬草,表面再放上一樣海苔脆片作點綴,飲落層次感十足,創新之餘,味道亦相當清新開胃,仲好易入口添!Atlantic Ocean ($160)另一杯以大西洋命名既cocktail靈感來自於大西洋文明,採用左蘇格蘭威士忌、蘇格蘭坎吉卡椰奶、波爾圖白酒、越橘汁、檸檬汁、糖漿、海水等材料調製而成,入口第一啖椰奶同威士忌味道相當heavy,中期會有淡淡白酒、越橘汁同埋檸檬汁既甜酸味,最後有海水咸味淡淡浮出,口感融和又突出,相當impressive!Cold Cut Platter w/ Toasted Bread ($188)飲得酒就緊係要配埋小食先perfect啦! 呢碟cold cut platter唔單止有常見既ham, 最特別既係有店家自家製既龍
Indian Ocean ($160)
Atlantic Ocean ($160)
飲得酒就緊係要配埋小食先perfect啦! 呢碟cold cut platter唔單止有常見既ham, 最特別既係有店家自家製既龍蝦開心果火腿,鹹鹹香香,配酒一流!
Tacos of the Sea ($148)
呢碟迷你Tacos一碟齊晒三隻味, 分別有芫荽蟶子配蔥粒、泡菜章魚以及虎蝦,濃郁既調味相當有有地中海特色,食落taco皮仲帶點煙燻味,令人忍唔住一啖接一啖!