2007-10-09
今日要好多謝Openrice.com 邀請我o地做神秘試食團(純粹幸運被抽中!)去o左德福一期o既翠園試菜!第一道菜: 古法炒桂花翅我o地o係客家好棧都食過同一道菜, 大家o既質素都差唔多最impressive 係有大大舊鮮味蟹肉第二道菜: 竹笙瑤柱鯊魚骨湯嘩, d 湯應該煲o左好耐, 奶白色好濃味入面的竹笙好大好爽, 唔似其他舖頭的細片又薄, 印象難忘!第三道菜: 腿茸醬炒原隻鮑魚蒸o既鮑魚仔就食得多, 炒o既好似都係第一次!查實我一向都唔鍾意食鮑魚, 覺得好似橡膠又冇味....不過今次炒得唔錯, 起碼隻鮑魚仔係有味道的, 我會食第二隻的!第四道菜: 金瓜鼎湖上素有什菇、黃耳、白果等, d 菇炒得入味但又清清地, 唔錯!第五道菜: 小蔥魚羊鮮羊肉好「林」好好味, 魚片薄、無骨、唔腥, 連食魚較奄尖o既老公都話唔錯第六道菜: 糯米釀鳳翼當大家都食得好飽, 問始失去戰鬥力之際, 仲o黎個咁滯o既糯米釀雞翼雞翼皮唔肥, 釀o既餡料仲有d OX 醬之類, 手工之作, 唔錯!第七道菜: 生煎菜肉包一見到菜肉包, 老公即時諗起上海的美味肉汁生煎菜肉包有少少Expectation 之下, 相對覺得
去o左德福一期o既翠園試菜!
第一道菜: 古法炒桂花翅
我o地o係客家好棧都食過同一道菜, 大家o既質素都差唔多
最impressive 係有大大舊鮮味蟹肉
第二道菜: 竹笙瑤柱鯊魚骨湯
嘩, d 湯應該煲o左好耐, 奶白色好濃味
入面的竹笙好大好爽, 唔似其他舖頭的細片又薄, 印象難忘!
第三道菜: 腿茸醬炒原隻鮑魚
蒸o既鮑魚仔就食得多, 炒o既好似都係第一次!
查實我一向都唔鍾意食鮑魚, 覺得好似橡膠又冇味....
第四道菜: 金瓜鼎湖上素
有什菇、黃耳、白果等, d 菇炒得入味但又清清地, 唔錯!
第五道菜: 小蔥魚羊鮮
第六道菜: 糯米釀鳳翼
第七道菜: 生煎菜肉包
一見到菜肉包, 老公即時諗起上海的美味肉汁生煎菜肉包
有少少Expectation 之下, 相對覺得呢個包較為普通
冇錯, 個包好軟熟, d 肉餡亦唔會太肥膩, 但就絕對冇o係上海係o既肉汁四溢o既效果
感覺唔太特別
第七道菜: 花雕蟹肉燴伊麵
向來好鍾意食伊麵o既我, 覺得呢個伊麵都唔差o既,
不過, 唔覺有花雕味,
雖然賣相好靚, 但食入口冇「嘩」一聲o既感覺, 所以食o左1/3 碗咋, 因為真係太飽了...
最後一道菜: 燕窩麥皮布甸
雖則喊住話飽, 但係咁大座燕窩山o既吸引力, 又點擋?!
恕我見識少, 即使去酒店食buffet, 我都未食過咁大舊燕窩!
望真d, 燕窩都係真材實料, 入面仲有d 好難揀得清o既毛毛!
下面的原來係杏仁布甸, 一向係杏仁lover o既我真係好鍾意呢個甜品!
燕窩o既少少爽加埋布甸o既滑滑質感, 正! 飽都要食晒!!
Photos here -->