2022-09-09 944 瀏覽
話說元朗有1間神1間秘拍埋一齊,就叫神秘餐廳,兩間餐廳都係主打日本野的,神就係專食石燒牛,由於小弟曾經都係其他石燒牛既餐廳食過體驗唔多好,所以平時都甚少去食石燒牛的,但呢間神係網上見到咁多好評,路過果陣就係門口望望下d價錢,無幾耐就有位女侍應出黎熱情招待咁教我點落單,好似日本拉麵店咁係門口部機撳你想要既食物再入錢就可以了,由於落單過程比較急所以無影門口部機d價錢,主要都係有幾款牛同埋幾多g,分別有180,300,400,今日特別d見到有個午市期間限定牛小排只需$58,仲包任食飯,湯同沙律,青檸水都係任飲,呢個價錢非常抵喎。落完單俾張飛待應入到去會安排你座位,係肉未黎之前可以自己出去拎沙律,湯,飯咁,環境同擺位都好整齊,小店店面唔會好大,如果人多時個個都出去拎野就要小心d了。先講講佢任食既野先,湯係羅宋湯,同平時茶餐廳味道差唔多,都有少少酸度又唔會好嗱喉果隻,我最欣賞係佢d湯唔會得水,入面仲有好多配料呀牛肉咁,剩係個湯都想飲多碗。沙律就有椰菜絲,票米粒同車厘茄,醬料有柚子醬,胡麻醬同柑橘醬,我自己就落左d柚子醬,食落好清新。飯係用珍珠米,唔會好濕好爛,都算煮得岩岩好,另外仲有d飯素俾你加

飯係用珍珠米,唔會好濕好爛,都算煮得岩岩好,另外仲有d飯素俾你加,分分鐘飯都可以食多碗

座位上都有塊牌教你點樣食d石燒牛,未食過既朋友又可以參考下,另外都有d即磨黑椒同鹽呢d調味料,仲有紙巾,基本上所有野都做得好到位。

最後講返主角牛啦,其實份牛好快已經到左,上枱時塊石板係非常熱的,d油仲彈到我成身都係,呢樣大家要留意下啦,牛小排既肉味都好夠,加少少黑椒鹽食仲更加突出,不過就真係要快少少食,因為塊石板過左10分鐘左右就開始無咁熱,塊牛排都比較厚去到後面都會比較難熟,但其實可以叫店員換板的但由於我都剩返果兩少塊就廢事麻煩啦,切細塊d慢慢烘熟佢食算了。

整體上今日呢餐真係改變左我對石燒牛既印象,因為之前係第2度試過既體驗實在太差,而且呢間神平時既餐都唔算太貴,當然我今日食呢個午市期間限定就更優惠啦,我都會介紹朋友有機會一齊再黎食。