2022-07-17
今日山長水遠嚟到元朗國做嘢,唔係唔搵返啲好嘢食啊?網上睇到呢間永順食店,有個神級沙爹牛麵,即刻去試一試佢啦。😋😋點零鐘去到門口開始有人排隊,好彩只係排幾個,大概10分鐘到就入到去。一般茶記嘅裝潢,沙爹牛麵冇套餐,咁就散嗌啦加多隻蛋食個豐富啲嘅午餐,再嚟一杯熱奶茶。沙嗲牛麵製作需時奶茶嚟咗先,平時最怕飲啲唔夠熱嘅奶茶/咖啡,呢度熱奶茶用玻璃杯裝,剛剛嚟到果下一拎爭啲辣親手啊🫣真係新鮮熱辣👍🏻佢茶味幾濃,有少少澀,奶味香得來唔會太厚,係我鍾意嘅口味👍🏻好快手沙爹牛麵都嚟到喇,熱辣辣嘅面上面加咗隻荷包蛋,賣相幾吸引。既然係神級梗係即刻試吓佢個湯底啦,沙嗲味真係好濃好濃好濃啊!唔會好似食開嗰啲沙爹牛麵咁樣得面頭嗰浸沙嗲汁,基本上成碗湯都充滿濃郁嘅沙嗲醬,由頭食到落尾都好有罪惡感🤣。香得來得佢味道屬於偏甜,牛肉方面質地亦都幾好,唔係俾鬆肉粉嗱到梅哂嗰種,新鮮有咬口又唔會韌👍🏻麵底我係叫咗蟹黃麵,仲貴過出前一丁少少,食落其實就唔係話好大分別。比出前一丁軟滑少少,無咁爽口,但就食到尾都唔會點發脹🥳呢餐我4.9分⭐️⭐️⭐️⭐️🌟所有嘢都好Perfect,不過真係幾heavy,要做返一個鐘運動先掂囉🫣🫣🫣