2009-07-30 9 瀏覽
大熱天時,由大會堂一直行到去中環街市,為既就係一碗叉燒﹗起初以為只係普通茶餐廳一間,入到去先發覺裝修原來下左一番工夫的。有啲龍龍鳳鳳紅噹噹的擺設,懶係中國風。我唔敢話靚,但比一般茶餐廳更重本,不過有啲俗氣。其實裝修係點都唔緊要,我寧願佢地方大啲。我地兩個人坐係個卡位的一面,而張枱只係得一尺長,所以對面搭枱個兩個人就好近好近,對方講咩都聽到晒-_-。本來諗住叫蘇絲黃介紹的貴妃骨,但佢話已經賣晒,淨係要了一碗半肥瘦叉飯。一上到枱就立刻見到依度的叉燒飯與眾不同,因為用的唔係豉油而係杰好多的獻汁,食落好似福建炒飯啲汁。雖然係好特別,但總覺得豉油好啲。第一係因為依個汁唔夠甜,第二係因為豉油會滲透晒落去下面啲飯,而依個汁就只係留係表面唔夠撈晒啲飯(除非你叫阿姐加汁)。叉燒的話都只係中規中矩。大大片的叉燒,因為係梅頭的所以都夠林。但就如食友所講,缺乏了燒臘味(除左個邊位之外),有點兒失望呢。媽媽要了一碗及第粥,佢話個粥底不錯,但啲材料就好一般﹗服務方面係比一般的茶記好的,阿姐都好好人又有耐性。而個叉飯的賣相、菜等等來睇,廚房都係好有心,唔係求求其其的。可惜味道冇咩特別,下次寧願去太興。
大熱天時,由大會堂一直行到去中環街市,為既就係一碗叉燒﹗