2010-12-10 16 瀏覽
黃金商場後面的福榮街, 算是少有的粉麵食品激戰區. 短短的一段卻有不少食店駐紮, 如維記和劉森記; 要經濟的又有大家食和車仔麵, 還有譚仔和清湯腩等, 真是令人花多眼亂. 而在比較靠後尚有一間不太起眼的-川味美食.店家主打的紅薯粉, 介紹說是綠色食品, 有助消化云云. 其中有分寬粉和幼粉條兩種, 我個人比較喜歡寬粉, 因為薯粉很滑粉條會很難夾; 另可選擇放湯或乾撈.這次叫了乾撈紅薯寬粉, 走辣走花生加大腸和豬潤. 紅薯粉滑雪雪, 食落口煙煙韌韌. 但他本身沒什麼味道, 只得靠和湯汁一齊食. 配菜大腸幾好, 滷得入味, 而豬潤就一般. 再加上爽口的芽菜和濃味的炸醬等配料, 好豐富的感覺呢. 雖然算不上十分好食, 但特別的紅薯粉也為此街增加一個唔錯的選擇.最後想提醒唔食得辣最好就走辣, 他們的小辣辣度也十分強. 我都聽過人地落單果陣講小辣好辣, 又聽過人叫左小辣後抱怨.

乾撈紅薯寬粉
2010-11-28