2016-03-17
自從零三年開放自由行之後,香港食店口味越趨大陸化,最明顯就係雲南米線店遍地開花,另外烤魚同雞煲都係呢個趨勢下所開嘅食店。陸陸雞煲可算係其中一員。唔知由幾時開始,冬天由食煲仔飯火鍋變成食雞煲石鍋蒸海鮮。三月天氣依然寒冷,禦寒之選去食雞煲。聽朋友講平日陸陸雞煲好多人排隊,所以果日放工就去攞位,六點半左右去到,我地係第一枱。舖面裝修平實,鋪枱紙有漫畫教點食雞煲好攪鬼。前菜有車厘茄同日式螺肉,日式螺肉一向都唔好食,完全冇味得個爽字同醬汁味。前菜改第二樣可能仲好。先叫微辣例牌雞煲同柚子梳打,再慢慢睇吓叫咩嘢打邊爐。據店員講BB辣一啲都唔辣,所以升級叫微辣,微辣其實都唔多辣,係有少少花椒麻辣嘅感覺。醬汁比較杰,生粉未完全溶哂,雞件件頭適中,肉質嫩滑,唔會太細冇肉食,配菜青椒洋蔥都切得好大件,感覺上好似比較營養均衡啲,唔會啖啖肉。柚子梳打一揸都倒到五至六杯,凍就夠凍不過味道淡啲,如果落少啲冰可能會味道濃番啲。食完雞煲加清湯打邊爐,日本廣島蠔上枱時仲未完全解凍,都有啲擔心,所以淥耐啲,賣相冇咁靚,不過安全至上。如果餐廳花多少少時間解凍會好啲。廣島蠔其實食落都有蠔味,係未完全解凍呢方面要改善。蜂巢豆腐好
聽朋友講平日陸陸雞煲好多人排隊,所以果日放工就去攞位,六點半左右去到,我地係第一枱。舖面裝修平實,鋪枱紙有漫畫教點食雞煲好攪鬼。 前菜有車厘茄同日式螺肉,日式螺肉一向都唔好食,完全冇味得個爽字同醬汁味。前菜改第二樣可能仲好。
蜂巢豆腐好多小孔可以吸湯,不過冇乜豆腐黃豆香味。
雞煲專門店都係食雞煲比較好,見到隔離枱只係叫咗雞煲唐蒿檸茶二百有找幾抵。
題外話/補充資料:
兩人限時九十分鐘其實好趕,食完雞煲加打邊爐都差不多時間,香港人大部分都好合作食完就走,唔限時感覺好啲。