2024-04-03 19 瀏覽
見到喺將軍澳開咗間新嘅拉麵舖頭,蝦湯同埋雞湯為主打產品,離遠已經聞到蝦嘅味道呢到平日就有lunch set,今日假期就要散叫,價錢都合理,大眾化👍🧡蝦紅湯 拉麵 $108橙色嘅湯底,原來係以多種不同種類既🦐蝦熬製嘅,包括:龍蝦、虎蝦、阿根廷紅蝦、日本櫻花蝦等,經過焗、炒、煮、熬多重工序,配上自家秘制蝦油醬,味道好細緻、層次豐富,濃而不濁,亦唔覺得鹹🫶🏼拉麵有偏幼身,一隻匙羹剛剛好可以有適當嘅湯加適當嘅拉麵份量~好滿足~ 配料係有紫菜、木耳、新鮮嘅蝦、同埋糖心蛋🐣🥚啲蝦已經剝咗半邊,食用方便另一個我地就叫咗虎蝦乾海味炊飯 配雞湯💛呢個係以日本北海道既米,加入乾貝、日本花菇、虎蝦乾,每一粒飯都吸收左海鮮既鮮味,口感鬆軟、味道香甜,啖啖都好有咬口~ 再配合埋慢煮雞胸肉、櫻花蝦、糖心蛋、紫菜,都可以同啲雞湯一齊食變便湯飯🍜🥣雞湯好香,亦好順滑,飲得好舒服跟住我哋嗌咗兩個小食🖤花雕酒漬 新鮮鮑魚,冰凍鮑魚好彈牙,有花雕酒嘅味道👅 幾特別🖤自家制阿根延紅蝦雞肉餃子🥟好大隻,隻隻都有Juicy嘅雞肉 🍗仲有蝦~配埋啲XO醬辣醬,鮮味更加提升

🧡蝦紅湯 拉麵 $108

啲蝦已經剝咗半邊,食用方便

另一個我地就叫咗虎蝦乾海味炊飯 配雞湯💛
雞湯好香,亦好順滑,飲得好舒服

跟住我哋嗌咗兩個小食