2018-11-02
同成班同事係會展完成個展覽,收工成班餓鬼要搵食,有人提議食打冷兼帶路,初初仲以為佢行錯路,因為呢間叫”香港仔茶餐廳”, 原來內有乾坤😏 佢d潮州菜式完全可以媲美正式潮州打冷店呀~ 招牌滷水鵝片– 正 !滷水夠入味!啖啖肉~ 一人一塊1分鐘無晒😋潮州滷水鵝拼盤 – 淨食鵝片點會夠喉, 當然叫埋拼盤先係皇道! 呢個拼盤堅足料ga!有鵝件、生腸、墨魚、豬大腸、紅腸、芽菜底都多過人👍🏻件件都好入味!紅腸墨魚 – 小朋友孖寶! 淋左熟油醬汁,墨魚夠晒爽口原味牛腩 – 牛腩煮得好焾好入味, d醬汁好味到可以撈3碗飯呀!潮式凍烏頭 - 一向好怕食淡水魚、蒸魚... 因為好怕腥,夾左小小試食,竟然一d都唔腥啊!證明條魚本身夠新鮮呀!👍🏻👍🏻滷水豬耳仔 – 好爽脆呀!送酒一流呀!潮州韭菜豬紅 – 食豬紅ge朋友就話好味,哈哈,我就唔啱la豉椒炒蜆 – 炒得香,可惜蜆肉唔夠鮮味椒鹽九肚魚拼鮮魷 – 炸得啱啱好,粉漿唔會過厚,做到酥脆口感,本人偏愛鮮魷,成碟會更好🤣豬軟骨米線 – 米線夠滑,又唔會煮得過焾,豬軟骨也算入味星洲炒河 – 惹味夠鑊氣真係估唔到呢度禾桿冚珍珠,好有驚喜呀!
紅腸墨魚 – 小朋友孖寶! 淋左熟油醬汁,墨魚夠晒爽口
滷水豬耳仔 – 好爽脆呀!送酒一流呀!
豉椒炒蜆 – 炒得香,可惜蜆肉唔夠鮮味
豬軟骨米線 – 米線夠滑,又唔會煮得過焾,豬軟骨也算入味
星洲炒河 – 惹味夠鑊氣
真係估唔到呢度禾桿冚珍珠,好有驚喜呀!