2021-10-13 304 瀏覽
最近搬咗去旺角,試咗好多間區內嘅餐廳佢真係一般般,好想搵啲有大排檔風味有鑊氣嘅小炒,終於皇天不負有心人,俾我搵到呢間明廚!本來睇到下面個劣評有啲淆淆哋,戰戰兢兢咁入去,原來完全冇問題,仲正到爆!我哋八點未夠去到,全場爆滿,我一見到諗住呢次死啦冇得食,點知我個friend舉手話book咗位!原來佢嚟過,知道成日都爆棚,好彩有佢!坐底失嚟咗兩個「醉佳伴侶」(佢餐牌係咁寫)冰火辣味魷魚同冰鎮花甲,諗住未齊人送吓酒,點知已經有驚喜!上海街冰火果然有料到,凍凍哋辣辣哋好過癮!冰鎮花甲已經飛咗半殼,方便!酸辣適中,一啖啤酒一隻花甲,一碟眨吓眼食晒,忍唔住encore多一碟。之後叫咗五隻椒鹽賴尿蝦,成$268一隻本來覺得有啲貴,點知嚟到手臂咁粗,我諗最少有一尺長,夥計仲幫我哋拆埋肉!彈牙、鮮味、香口、真係冇得彈!小炒正宗夠晒鑊氣,啫啫通菜煲上到枱仲「揸」緊,滾熱辣,色香味俱全!不過同枱有個朋友話略嫌有少少鹹,但可能自己飲開酒重口味啲又覺得啱啱好。豉椒炒蟶子皇,蟶子皇大大隻,恰到好處唔會韌。最後芝士龍蝦煎米底仲精彩,隻龍蝦靚夠新鮮爽口基本嘢一定要,但係個煎米底先至係亮點!又香又脆又乾身,不過缺點就係要

冰鎮花甲皇
冰火辣味魷魚

椒鹽賴尿蝦

啫啫通菜煲

豉椒炒蟶子皇,蟶子皇大大隻,恰到好處唔會韌。最後芝士龍蝦煎米底仲精彩,隻龍蝦靚夠新鮮爽口基本嘢一定要,但係個煎米底先至係亮點!又香又脆又乾身,不過缺點就係要等耐啲,個夥計話即叫即煎,所以要半個鐘左右,但係抵等!

芝士龍蝦煎米底

我一定會變常客,極力推介👍🏻
鼓椒炒蟶子皇
2021-10-09