2019-07-02 22 瀏覽
#熊本牛刷鍋前日同朋友去尖沙咀行完街。諗住去山林道睇吓有咩嘢食! 上網搵左少少資料,見到有間新開主打日式打邊爐 $298就可以任食日本A4黑毛和牛🐮見到咁抵😁就上去試試! 餐廳地點唔起眼,🙈開係商業大廈2樓,以為會冇咩人因為樓下都幾簡陋。點知入到去都有8/9成滿座。雖然地方不大,但一應俱全。有禾稈冚珍珠feel。 👀自助吧同一般大型連鎖日式火鍋放題冇咩分別,各種配料、蔬菜、丸類、餃子都有! 但最特別嘅就係飲品櫃有自家整嘅夏枯草同五花茶!#夏枯草 #五花茶味道唔會太甜唔會苦同出面枝裝涼茶差不多。下火無咁熱氣,🙌🏻最適合打邊爐飲。#泰式冬陰公湯湯底方面我哋就揀咗日式餐廳🧐少見嘅冬陰公湯 湯底味道唔似平時餐廳咁濃烈,較溫和但又夠味。🤪食開濃味既朋友可以揀。#A4黑毛和牛黑毛和牛,🤩脂肪分佈平均,牛味好香而脂肪入口即溶。😋但油膩感較重,🤗食多左會要食返啲菜平衡下。#美國牛小排美國牛小排🐮食落較有咬勁,🤓相比和牛感覺無咁油膩但又好濃牛味。#日式豚肉 (圖左)豚肉肉質好好,雖然係🐷豬肉但油脂均勻,有小小爽口。其他配料質素都好平均,🗣各色各類既火鍋配料都有,蔬菜類都好新鮮。值得一提嘅就係有日式生雞蛋
#熊本牛刷鍋

#夏枯草 #五花茶

#泰式冬陰公湯

#A4黑毛和牛

#美國牛小排

#日式豚肉 (圖左)
豚肉肉質好好,雖然係🐷豬肉但油脂均勻,有小小爽口。

其他配料質素都好平均,🗣各色各類既火鍋配料都有,蔬菜類都好新鮮。值得一提嘅就係有日式生雞蛋🥚提供。不用加錢用嚟點牛肉食一流。