2023-02-18
呢排真係太忙,完全冇時間寫食評。而家要報復式寫返😂作為一個紅蝦意粉愛好者,一見到有餐廳有紅蝦意粉,第一時間一定會去試!今日嚟到IFC呢間餐廳,同老公撐枱腳,順便好好享受維港海景。餐廳位於IFC 4樓,無敵大海景,有得坐戶外同indoor。餐廳裝潢非常新淨得體,唔算太迫,啱晒同老細食business lunch!Lunch 正常都係set menu,三個course $400 加一埋單,麵包任食。麵包值得一講,冇影到相,但係好好食。配麵包嘅有香草醬同埋牛油。牛油上面加咗蜜糖同鹽,食落去味道同口感好特別。Storm Clam前菜揀咗呢個clam,佢係好似日本炭燒嗰啲蜆咁,煮之前已經劏好晒,然後擺落個貝殼度加啲上湯,再慢慢燒熟佢😍煮好之後,上面會加埋三文魚子同埋一啲泡沫,食落去好鮮甜,好似去咗日本咁😍值得推介八爪魚沙律八爪魚沙律,要另加$68,不過價錢都係值既。八爪魚有一大條,唔係淨係得幾粒,冇燶味,而且煮得好琳。中間嘅沙律有啲沙律菜同小蕃茄,個沙律醋酸酸甜甜,好refreshing。紅蝦意粉以價錢嚟講,呢個紅蝦意粉好抵食。雖然我嘅favourite都係另外一間餐廳,不過暫時嚟講呢度排第二😆
Storm Clam
八爪魚沙律
紅蝦意粉
以價錢嚟講,呢個紅蝦意粉好抵食。雖然我嘅favourite都係另外一間餐廳,不過暫時嚟講呢度排第二😆😆紅蝦意粉有三隻蝦,蝦既大細適中,而且份量好足,蝦味濃郁,浸滿晒每一條意粉。意粉嘅質感都比較煙靭,非常有口感。
我比較鍾意呢間餐廳會加啲泡沫🤣令到成件事好精緻,而且啲泡沫係有香味,增添每道菜嘅層次感。紅蝦意粉呢度絕對係抵食之選!
栗子蛋糕配雪糕
最後甜品,佢每日都會有唔同款式。今次試咗栗子蛋糕,味道唔錯,配埋意大利雪糕,完美收場。
總體嚟講,呢間餐廳雖然好新,但係真係試完絕對唔會中伏。已經介紹過幾個朋友去,個個食完都話抵!因為喺IFC呢個地段,呢個價錢,呢個環境,呢個食物質素,根本真係物超所值。
不過唯一美中不足嘅係,之前去咗兩次d waiter都唔算話train得好好。所以希望餐廳可以更加注重員工嘅服務質素 (態度係正常,不過係整體感覺唔夠專業only)😂其他方面就冇得輸啦,希望餐廳會繼續做落去,越做越好!
(Price: weekday lunch $450/pax.)