2K
2009-03-09 65 瀏覽
8-3-2009星期日懶得開爐煮0野, 但想食得「清」/「住家」一點, 一行 3 人 dinner 0黎呢間叫(食送)食飯店試試. 簡單叫了 3 (食送)一湯, 估唔到除0左檯面的前菜之外, 樣樣都十分好食!前菜係放涼了的豆卜四季豆菜甫 etc 炒埋一碟, 凍凍的又油膩, 棄之不可惜.店員推介的是日「私房燉湯」係花膠瑤柱淮山燉豬(月展): 要了 2 人份量的小盅, 但其實 3 個人每人都「畢」到兩碗有多... 飲落清清潤潤, 不過薑味我覺得太重了, 飲落有點刺喉, 雖然阿媽幾鍾意; 湯渣就只食了 1) 花膠, 真係好「膠」的口感, 亦同意阿爸話覺得似「豬皮」多 d -_-" 2) 淮山薯就粉粉的, 不錯.貴妃醬炒蟶子皇: 大家都好鍾意貝殼類海產, 加上呢個係招牌菜, 當然要叫個試試. 13 両蟶子皇極爽脆鮮甜, 而店方的「秘製」貴妃醬味道就似 XO 醬 + 馬拉盞, 少辣中帶少少甜, 配上蟶子十分惹味, 正! 唔知 d 醬有無得向店方買0架呢? 用0黎撈麵一定勁正喎! 蝦乾帶子粒浸娃娃菜: 娃娃菜幾嫩又夠晒腍甜, 不過又蝦乾又帶子, 最好味當然係 d 湯, 我覺得呢
8-3-2009

蝦乾帶子粒浸娃娃菜: 娃娃菜幾嫩又夠晒腍甜, 不過又蝦乾又帶子, 最好味當然係 d 湯, 我覺得呢個比燉湯仲鮮甜仲好飲, 值得試試.

蒜蓉開邊蒸大花蝦, 蛋白炒飯底: 店方介紹「蘿蔔糕底」, 不過大家唔太 keen 食蘿蔔糕, 結果呢個當飯食... 4 隻蝦分成 8 邊, 新鮮爽甜, 好食; 飯底亦出色, 炒得熱辣乾身香口, 配上蝦的甜及香而不過鹹的蒜蓉, 十分惹味!

食物好唔錯, 2 樓環境亦好坐又乾淨; 招呼就好得無0野講, 店員及老闆娘 (?) 都極有禮貌, 服務貼心, 值得一讚.

連加一每人約 $200, 各方面都俾人好私房菜 feel, 不過最緊要都係 d 0野好食, 價錢 ok. 都好耐無遇過咁好的中餐館了.

下次食其他海鮮!
2009-03-08
  • 貴妃醬炒蟶子皇