2006-04-26 23 瀏覽
拉麵,有著不少回憶,識到女仔,第一次約會的指定動作就是到IFC的札幌吃串燒及拉麵,一來平,二來環境及氣氛都唔錯,最適合傾計飲野。IFC的札幌是約會最佳地方,而札幌拉麵屋則是私竇,OT或唔開心時,一條友走來吃碗麵加碟牛再加杯Ashahi是指定動作。每次來到,阿姐都會笑笑口的問想吃什麼,又每次都係個句:「麵豉拉麵同燒牛呀唔該。」,而每次來到,都總會聽到「架仔」食麵食到「o雪o雪聲」,又是拉麵屋的特色。麵豉湯拉麵,闊口大碗,配料十足,聽說不同地方,盛載拉麵用的碗都有分別,自問見識少,就得個知字;湯底較杰身,入口微黏,與IFC的札幌比較,這裡的質感較強較「厚身」,風味十足,就湯底而言,絕不比IFC的札幌差,是近幾年吃過最好的其中之一。而這裡的牛,寫著是燒,吃得出是煎的,有少少卑搵笨的感覺,切成薄薄一片,脂肪較輕,具濃烈的牛味,雖然不是燒,卻是不可不試。本來打算當日記寫完便算,唔諗住公開,但見樓下話湯底差幾皮,後生仔血氣方剛,亦忍唔要出聲,師傅小本經營,批評人家唔得時,唔該試多幾間拉麵店,再下定論吧。