1K
2017-11-24 566 瀏覽
灣仔駱克道/謝斐道一帶是我們喜歡飲飲食食的地標, 我們總愛吃辣蟹, 海鮮, 日本刺生等等,  今次朋友提議帶我吃西班牙菜, 到 Oyster Manner 謝斐道 490 地庫.   由於朋友是好食之徒, 跟着他.......一定有驚喜.泊車於附近寫字樓停車場, 無難度.  到了 Oyster Manner, 沿著樓梯往下走, 看見餐廳的裝潢好有氣派, 像酒店般大方優雅, 真意想不到.餐廳內擺放了很多懷舊擺設, 裝修佈置得很有心思, 設有梳化座位, 襯上咕臣, 營造出高貴及舒適氣氛.裝修設計甚有格調, 襯托昏暗燈光, 環境浪漫,  座位寬敞舒適! 有禮的侍應安排我們座位, 送上暖開水, 再遞上 Menu 及 Drink List,  我倆各選所好.我點了紅酒,  Haza/Espana 2012, 酒味微酸, 好開胃.朋友點了白酒, Maison Louis Latour 2015, Chablis/France 酒味香純.餐牌食品款式選擇多:  有沙律, 頭盤, 少不了 Oyster, 火腿 !湯, 主菜:  有牛, 羊, 雞, 豬, 鴨, 海鮮等.......刺身, 意大利飯/面,
像酒店般大方優雅, 真意想不到.
餐廳內擺放了很多懷舊擺設,
餐牌食品款式選擇多:  有沙律,
頭盤,

少不了 Oyster, 火腿 !
湯,
刺身, 意大利飯/面, 飲品和甜品.................
我們看餐牌後, 也經侍應推介, 選了鎮店招牌菜,
沙律:  Spanish squids w/Belgium yellow tomato jelly  $188-   比利時黃蕃茄凍配風味魷魚.
上檯的玻璃盛器載著別緻的比利時黃蕃茄凍, 點綴了橙色蟹籽,  襯托新鮮翠綠色蔬菜, 及一圈圈的風味魷魚, 頗有創意, 好吸睛.
西班牙魷魚彈牙, 稔軟,  蔬菜爽口, 黃蕃茄內藏清甜嗜喱, 入口特別, 加點黑醋汁同吃, 酸甜醒胃.

我們也有點餐湯,
Mushroom cream soup w/black truffle pate   黑松露菌忌廉湯  $58
此湯做得好精緻, 用瓷杯盛載,  面上有黑松露和忌廉 ,  配了一籃子蒜蓉多士, 擺設不錯.
牛油蒜蓉多士, 烤得熱, 入口香脆.
黑松露菌湯, 濃濃蘑菇味,  口感香滑, 配多士, 好滿意.
主菜方面, 我們選擇了    Roasted Spanish suckling pig  (1/4)  燒西班牙乳豬  $258 .
這個主菜的份量足夠兩個人食用. 乳豬肉嫩, 侍應話只有兩個月大, 外脆內嫩, 豬味濃郁而不油膩, 火候控制得非常好.
豬仔上脾, 豬肉層次分明, 肥瘦適中, 肉嫩汁香, 外皮酥脆, 香氣十足, 好滋味!!

吃罷乳豬仔, 好飽肚了.
大家都点熱檸檬茶 ,  幫助消化, 檸檬新鮮, 口感不錯.
餐廳私隱度高, 並設 VIP 房, 提供細心而有誠意的服務,  餐廳食材及環境配合, 侍應高質素, 值得再來.
  • 燒西班牙乳豬
  • 比利時黃蕃茄凍配風味魷魚