2019-12-20
寒流來襲,今年香港終於有返冬天❄ 依家喺香港都可以食到美味椰子雞鍋啦👏👏 食完個身暖笠笠😊😋·食雞之前梗係食啲少少前菜先,叫左我最喜愛既手拍青瓜同川味雲耳🤤 味道正係我杯茶,辣得嚟又唔會辣到喊嗰種👍口感爽嫩彈牙,食完好開胃呀🤗🤗·☆ 馬蹄椰子雞鍋 (半份雞)最正係個鍋底,百分百既清甜椰子水做湯底💯🥥 等啲湯滾起就可以放啲雞件落去🐓 得意之處係每枱都會有一個漏斗,個漏斗漏完5分鐘後,啲雞就啱啱好食得啦🤤 哩度既雞唔算肥嗰種,脂肪比例少,緣於因為啲雞食椰子大㗎,所以係會較為健康👍👍·我地仲叫左響玲同蔬菜籃過下邊爐癮🤗 哩度既響玲比起出面大舊好多,仲炸得好香脆,掛湯發力仲好高,完全吸收哂啲椰子水既精華😋😋·點解我地叫咁小火鍋料?咪就係因為要留肚食哩度好出名既臘味煲仔飯😍🤩 煲仔飯夠哂大煲,入面既臘腸臘肉潤腸勁香,最欣賞既係飯裡面有粒粒芋頭粒😻 令到個飯食落更加有口感!仲有重點一定要食既飯焦,超級香脆燶燶地好惹味👍👍
☆ 馬蹄椰子雞鍋 (半份雞)