2021-10-31
觀塘出名好多好嘢食,今日就試咗一間隱藏喺駱駝漆大廈嘅日本嘢。首先嚟嘅前菜係木瓜沙律配南瓜醬,食落清新得嚟又唔會好似平日嘅青瓜沙律咁悶,而且加咗少少乾蒜,令口感爽脆得嚟帶少少辣味,好惹味好開胃。之後係壽司盛 三點:油甘魚好肥美,油脂分佈均勻;小肌魚味相對重,魚肉亦都比較結實;碎葱吞拿魚就加咗芝麻點綴,食落有吞拿魚同埋芝麻嘅香味。餐廳亦都送咗時令鮟鱇魚肝做伴菜,雖然聽落好誇張,但係人生第一次食鮟鱇魚肝,簡直驚為天人,魚缸嘅味道濃沃,同時比鵝肝多一陣鮮味,呢一個月都係當造嘅月份。之後就係刺身盛 六點:有時令秋刀魚、大拖羅、三文魚腩、帆立貝、赤貝同赤蝦。根據餐廳嘅建議,我哋油味道比較淡嘅海鮮開始食:赤蝦非常多肉,帆立貝則非常鮮甜,赤貝肉質爽口,到戲肉嘅三文魚腩,味道新鮮濃沃,當以為已經好好味嘅時候,一口咬落去大拖羅非常肥美,入口即溶,過咗一陣個口仍然殘留住拖羅嘅油脂感。今晚真係試咗好多從來未食過嘅菜式,刺身最後一味係秋刀魚,之前都從來未試過生食,食落去魚皮同魚肉都好滑,係十月尾秋天嘅期間限定先有咁肥美嘅秋刀魚。餐廳另外上咗一碟醬油葱,配合秋刀魚味道比較濃嘅味道一齊食。餐廳嘅熱食都唔馬虎,有鹽燒
餐廳嘅熱食都唔馬虎,有鹽燒花魚,除咗賣相有心思之外都好好食。
另外就有壽喜燒鍋物,用咗澳洲M9和牛同北海道豚肉,湯底非常鮮甜,好配合呢啲高質食材,更加帶出咗肉嘅鮮味。
作為全晚嘅收尾,餐廳準備咗蜜瓜同埋楊桃做飯後果。