2018-11-14
有人話秋天有一陣特別嘅氣味,我就話呢陣一定係煲仔飯嘅氣味!秋風起,除咗食蛇就係非煲仔飯莫屬!而且兩者我更愛煲仔飯嘅感覺,香噴噴,暖笠笠~是日就黎到屯門置樂附近一間新開嘅店,帶點日式居酒屋嘅格調。座位都係比較似CAFE咁隨意,而一邊BAR枱就放咗海量的酒,三五知己就可以埋黎摸下酒杯底~手工啤酒呢度都有唔同嘅特色手工啤,我地揀咗雲南呢款,用雲南普洱釀造,淡淡地易入口,但唔算好大陣茶味,唔係飲開酒嘅人都可以試試~野莓蝶豆花梳打蝶豆花冇特別味道,不過藍色夠吸引眼球同埋有護眼攻效,整體酸酸咪咪都幾開胃~粟米沙律粟米中間一開四,食嘅時候就方便好多,上面鋪滿芝士碎,食落香甜又極重芝味!芝士控一定鍾意,食到中段覺得滯可以加啲青檸汁吊一吊味,同埋佢細細條咁一唔覺意都食咗好多條~仲有多個頭盤係巴馬火腿配露荀,依然係超級多嘅芝士,呢隻火腿本身唔算太鹹,配返清爽嘅露荀都幾夾!白鱔煲仔飯白鱔肥美肉厚,油香滲晒落個飯度,白鱔同飯嘅比例係一比一架!基本上每一啖飯都可以送一舊鱔,啲飯撈一撈就非常均勻地上晒色,一啖入面有晒鱔 蔥花 蛋 同飯嘅美味!煲仔飯嘅重點係飯焦!燶燶地咁先正!!免治雞肉棒將蛋黃同蛋白打勻,直接將雞
是日就黎到屯門置樂附近一間新開嘅店,帶點日式居酒屋嘅格調。
手工啤酒
野莓蝶豆花梳打
粟米沙律
白鱔煲仔飯
白鱔肥美肉厚,油香滲晒落個飯度,白鱔同飯嘅比例係一比一架!
煲仔飯嘅重點係飯焦!燶燶地咁先正!!
免治雞肉棒
將蛋黃同蛋白打勻,直接將雞塊沾上蛋汁就食得,雞塊嘅口感似日式串燒經常食到嘅燒雞件,即係雞肉之中仲有少少軟骨個種,連蛋汁一齊食都唔錯,我第一次食覺得幾新奇~
串燒(牛粒、牛舌、大蝦)
最後就以串燒作結,牛粒剛好係一口牛份量,熟度恰到好處,食落保留到肉汁又唔會過韌。牛舌薄薄一塊,但都幾有牛味,燒得幾香口。大蝦名符其實好大一隻,最鐘意啜蝦頭入面啲汁,個度先係精華!!
成餐飯都食得好開心,因為環境太令人relax啦,見到有唔少人都好似我地咁收工過黎飲兩杯食下野咁,有時間嘅都會再黎嘆下~