2016-10-10 1456 瀏覽
天氣開始轉冷 (大家記得著多件衫呀!) 雖然涼涼地 但仍然不減豬小姐對日本菜嘅忠誠同喜愛今晚又同御用日本菜飯腳咀刁v撐枱腳 我地尼到「松」!「松」嘅位置比較偏僻 係近尖東某條內街位置 路痴嘅我搵路搵左一段時間入座時間七點半鐘 大概有四五枱客人左右 而兩枱係左bar枱嘅 我地都選擇左坐bar枱 因為可以望到師傅為我地即席準備食材嘛餐廳以暗黑色為主調 配合柔和燈光 有種神秘感覺為大家介紹下今晚食啲咩先 今晚叫左刺身及壽司拼盤 小食同湯類 仲有甜品!北寄貝刺身口感爽身 略帶鮮甜 可惜貝類非豬小姐所愛肉身晶瑩剔透嘅深海池魚帶出淡淡魚鮮味 彈牙耐嚼嘅佢需要點一點醬油去提味 不錯平政魚同樣呈半透明狀態 味道和質感與油甘魚極為相似 魚味帶甘 質感爽彈太刀魚經過微微火灸 魚肉依然保持軟滑 但味道較淡口 不算突出火灸魷魚每一條都切到幼一幼 相當精緻 睇得出師傅刀功細膩了得但亦都因為切得太幼 難以嚐出真正味道呢壽司拼盤看上去相當豐富 大部份都以魚類做主打!如吞拿魚 劍魚 醋靖魚 金槍魚 食得出係新鮮嘅!壽司飯處理得唔錯 溫度及size剛好 米粒分明 入口感覺良好要講到水準最突出嘅一定係海膽軍艦 幼滑水潤
今晚又同御用日本菜飯腳咀刁v撐枱腳
我地尼到「松」!

餐廳以暗黑色為主調 配合柔和燈光 有種神秘感覺

但亦都因為切得太幼 難以嚐出真正味道呢
壽司拼盤
壽司拼盤看上去相當豐富
要講到水準最突出嘅一定係海膽軍艦
幼滑水潤 鮮甜度十足 滋味也!
蒜頭雞皮
蒜頭雞皮賣相相當特別 好似串燒鵪鶉蛋咁

雞皮偏腍非脆身 帶微油膩唔夠乾身

而蒜頭卻值得一讚
既香口又惹味 而且食完都唔覺得有口氣!
蟹膏鍋巴
蟹膏鍋巴 尼款小食豬小姐十分欣賞
鍋巴炸至脆口乾身 唔會食到成口油 加上蟹肉及蟹膏嘅淡淡海鮮甜 配搭得宜 oiishi!
係時候暖下個胃啦
盛載住海鮮湯嘅器皿相當過癮
好似個酒壺咁有個位倒啲湯出尼 連個湯杯都似足酒杯襯到足 嚟!乾杯
海鮮湯
海鮮湯味道清清的 其實都足料架!裏面有大蜆 蝦及一些菇菌 仲帶出少少酒味

份量都有成十幾杯 把湯談心 有趣有趣
薑味雪糕