2021-10-27
呢排天氣涼涼哋,最啱打邊爐,有麻辣仲正😍 今次我哋選咗尖沙咀嘅616麥子 @616hotpothk 度食lunch暖暖身!打住616個牌頭,唔洗問阿貴都知呢間餐廳主打食牛㗎喇,而且據佢哋IG所講”為客人提供刁鑽牛肉部位,食盡各種調轉牛部位”,咁入到去冇理由淨係食一啲最普通嘅肥牛呀,牛筋呀呢類大眾嘢。湯底我哋叫咗鴛鴦麻辣牛骨湯($78),兩個湯底都好出色,麻辣唔似一般坊間所謂麻辣其實唔辣,佢真係辣嘅,愛辣之人一定要試🥵 我哋叫咗黃喉($48)、牛舌($48)、花雕醉牛($48)、俄羅斯牛側胸肉($68)、澳洲朱古力和牛-牛腩心($68)、油脆魚皮($38)和蜂巢豆腐($28)。兩款牛肉都做得好出色,厚薄剛剛好,肥瘦均勻,特別係澳洲朱古力和牛-牛腩心,口感好爽脆!花雕醉牛呢個係驚喜,淥完後食落去有淡淡黃酒幽香,真係幾正!有讚就有彈,如果牛舌可以切得厚啲、大塊啲就更加好啦🥺而黃喉有一兩件有少少不太新鮮嘅味道,不過我哋都明白嘅,錯不在商家😌總括而言,呢間餐廳都好好食我係我講!