2019-11-27 264 瀏覽
很久之前就已經想試呢間松露菜式的專門餐廳。我還特意個幾星期前已經book好位準備同我屋企唯一一個跟我一樣鍾意松露嘅家人去品嚐, 誰知有人臨時甩底, 遠走高飛☹️。但我最後還是決定自己去, 因為最近很郁悶, 想找個能靜靜放鬆享受嘅時刻。餐廳唔算好大但佈置典雅, 一邊是向海的落地大玻璃, 景致怡人, 如果是中午來景觀應該更美。其實平時我都喜歡一個人去用餐,享受me time, 但一個人嚟fine dining就很少。餐廳環境氣氛都唔錯, 服務員都很友善。既然是第一次來, 我就點了6 course Tasting Menu, 六道菜有:Wild Yam & Rhubarb SaladScallop ConfitLobster BisqueSquid ink RisottoChargrilled Australian M6 Sirloin SteakTruffle Cheese Ball另外服務員有提到佢地做緊Wine Free Flow promotion。Free flow 有sparkling, white 及red wine三款任飲90分鐘, 可以等你自行配搭不同菜式,對嗜酒的我, 超抵

Wild Yam & Rhubarb Salad
Scallop Confit
Lobster Bisque
Squid ink Risotto
Truffle Cheese Ball

另外服務員有提到佢地做緊Wine Free Flow promotion。Free flow 有sparkling, white 及red wine三款任飲90分鐘, 可以等你自行配搭不同菜式,對嗜酒的我, 超抵的。

每道菜式都很低調地突出松露的香氣, 意外地比我我想像的還要好吃!

淮山配松露, 清新爽口

北海道帶子好鮮甜, 不過我還是喜愛涼食。

龍蝦濃湯用料很足, 啖啖龍蝦肉, 以松露片點綴聞到淡淡香但飲落其實沒有太大松露味的。

墨魚汁意大利飯非常香, 加上點點鹹香嘅鹹蛋黃粒, 非常香濃好味。

主菜必點澳洲和牛, M6級別唔算好肥, 但油脂分佈剛好,咬落牛脂香味溢出,因為用左松露牛油煎, 所以肉香中還夾雜了淡淡嘅松露香。五成熟, 肉色粉嫩, 作為牛魔王的我完全冇投訴。

甜品也是我最愛嘅松露芝士球, 入口綿密濃郁, 我用嚟配sparkling wine, 無敵。

我慶幸今晚有來,因為so far今晚無論食物及服務都令人很滿意。

2019-11-25