平時去科學園工作,朋友們都喜歡去著名地標金蛋附近的餐廳,原來最近大裝修,很多餐廳都不見了, 即時網上查到附近餐廳,沿天橋去第三期,有更多選擇, 其中一間食西餐,選擇幾多,今次就去食。 去到餐廳,都有一半入座率,都算受歡迎! 餐廳座位很多,半開放式設計,面向平台的草地,感覺十分開揚,坐在冷氣的餐廳,再配合下午的陽光,舒服又唔熱,感覺很chill! 餐廳在戶外也有高枱,如果圍住飲杯酒,傾下計都幾好氣氛。 餐牌選擇比一般西餐更廣泛,除了意粉和扒類,也有特色餐單例如威靈頓牛柳、焗寶雲酥羊架、精選烤拼盤(幾款扒類), 不是四處可以食到,價錢又合理。 =威靈頓牛柳 $188=唔使二百蚊就可以食到威靈頓牛柳🤩 上菜時吸引,餐廳已經把牛柳切為兩份,方便跟朋友分享, 外層的酥皮香脆,又唔會油膩,包著半熟的牛柳,牛柳肉質粉嫩,咬落有輕微醬汁流出來,整體juicy又夾。配菜也豐富,包括焗薯, 露筍和車厘茄。 =芝士焗粟米片 $78=即叫即焗的粟米片,上層有拉絲芝士,金黃色外表, 另外有3款墨西哥風味的醬汁,包括牛油果醬,蕃茄莎莎和酸忌廉, 栗米片脆口,是一個不錯的小食。 =Peach punch $44=味

=威靈頓牛柳 $188=

=芝士焗粟米片 $78=

=Peach punch $44=
味道不錯, 濃郁的香桃味道,加上有汽的梳打水,甜度適中。

=Bailey latte $48=
少見有酒類配咖啡,反而口感順滑,bailey酒與咖啡很搭配,加上牛奶比例剛好,值得一讚!
  • 威靈頓牛柳