2023-06-10 80 瀏覽
冇踩單車有好一段時間,突然決定踩單車到科學園遊玩🚴‍♂️,踩到去科學園已經身水身汗💦,又口渴又肚餓,所以決定坐低食下嘢😜經過呢間餐廳見佢個門口餐牌寫住 [ 兩位惠顧送一隻乳鴿],咁筍🤑🤑…梗係要入去試下喇😋呢喥供應嘅茗茶係非常濃香嘅玄米茶🍵,踩完單車嘅我哋,飲返一杯之後感覺元氣已經返哂嚟🕺💃🥢鹽焗蟶子$98有8隻,新鮮又juicy,食落鮮甜口感嫩滑,鹹度剛好🥢口水彈蛋(鵪鶉蛋)$48有10粒以上🤩份量十足,口感像皮蛋,軟腍Q彈,麻辣味香濃🥢孜然手揸骨$128孜然味濃香撲鼻非常突出,手揸骨嘅底味啱啱好,肉質爽彈有咬口感🥢牛油果蝦春捲 $48炸得非常熱辣香脆,大大碌,牛油果及蝦嘅餡料充足實泵泵,而且非常juicy🥢烈焰菠蘿炒飯$128原個大大個菠蘿炒飯已經好震撼,最驚喜係突然點火🔥,原來烈焰係咁解🤣,一揭開蓋已經聞到好香菠蘿味,裏面有菜粒、瑤柱、蛋及大量菠蘿肉,所以個飯非常香甜菠蘿味🥢盆栽冰菜$58用冰鎮方法浸冰菜,消暑一流,口感爽脆清新,做前菜一流🥢氣鍋雞$78用紫砂茶壺及杯盛載雞湯 好特別,奶白色湯頭非常鮮甜,雞味及椰子味濃香順喉;以為細細壺份量好少,點知飲極都有🤣,數唔到咁多杯👍🥢米水

🥢鹽焗蟶子$98
有8隻,新鮮又juicy,食落鮮甜口感嫩滑,鹹度剛好
鹽焗蟶子

🥢口水彈蛋(鵪鶉蛋)$48
有10粒以上🤩份量十足,口感像皮蛋,軟腍Q彈,麻辣味香濃
口水彈蛋(鵪鶉蛋)

🥢孜然手揸骨$128

🥢牛油果蝦春捲 $48
牛油果蝦春捲

🥢烈焰菠蘿炒飯$128

🥢盆栽冰菜$58
用冰鎮方法浸冰菜,消暑一流,口感爽脆清新,做前菜一流

🥢氣鍋雞$78
氣鍋雞

🥢米水薯苗$78
用米水浸薯苗,簡簡單單突出番薯苗嘅獨特香味及口感,好農家古樸嘅感覺;睇落好似好細碟,但係其實份量好多

🥢爆汁乳鴿(免費)
星期一至五全日消費,二人送一隻🤩,送嘅乳鴿都唔揸流灘,炸得熱辣辣,皮脆肉嫩又多汁,而且味道剛好👍
爆汁乳鴿(免費)

🧁貓山王榴槤$42
滑溜似mousse,質地像布甸,榴槤香但唔甜,啱哂我哋鍾意食甜品但係又唔想食太甜

🧁柚子花精凍$28
聞落非常清香柚子味,內裡好多柚子肉及柚子皮,質地爽彈,又係唔會好甜

🥤冷泡菊花普洱$28
滲出淡淡菊普味,醇和淡雅,唔會好似熱飲咁濃烈嘅味道

🥤冷泡瑰麗堂皇$28
玫瑰味非常清香,怡人風味啱哂女士們

餐廳環境坐得舒服,樓底又高,裝修清新簡潔;同時又設有室外位置,對住河畔食嘅感覺相當舒服

整體味道啱啱好,食到原材料真味道之餘又突出到食材嘅鮮味👍