2018-08-15 58 瀏覽
星期六去到科學院,少了平日上班一族的人流,多添了一份寧靜,原本打算先沿着河邊散下步,但天氣實在太熱行左兩步就改入冷氣地方行,經過見到呢間wm cafe,見set lunch都幾抵食就入左去食午餐。星期六嘅人流畢竟較少,cafe鋪面雖小但環境幽靜舒適,餐廳採用自助點餐,但食物就由店員親自送上。Set lunch加$10可配粟米忌廉湯及法包,飲落時食得到粒粒清甜栗米蓉,可見餐廳嘅誠意。我點了個卡邦尼闊條麵,闊條麵唔會煮得過冧而有口感,煙肉片亦都唔多肥肉不會太膩,加上蘑菇嘅香味整個卡邦尼闊條麵都配撘得很好。另外朋友點了個蟹肉墨汁意大利粉,墨汁意大利粉不但外表呈墨汁黑,食落更充滿墨汁香味,配撘啖啖鮮蟹肉十分不錯。我和朋友再叫了壺花茶,內裏有洛神花、玫瑰及茉梨花,洛神花帶嘅酸味道飲落更份外開胃。

卡邦尼闊條麵

蟹肉墨汁意大利粉