2023-08-11
今日收工之後趕住去玩劇本殺,匆匆忙忙就係淘大花園附近揾左間餐廳填肚。黎到見到豆漿大王門口都有少少人排隊等位,入面又滿座,我就諗應該都有返咁上下水準,所以就跟著一齊排隊。店員手腳都快,我一個人排5分鐘左右就有位。佢地有分咸/甜兩種秶飯,而我今次就叫左咸粢飯,糯米包住炸菜、油條、肉鬆。不得不說,果然係正宗上海粢飯,真係好好食!😋外層糯米厚薄適中,口感粒粒分明但卻軟糯煙靭,內裹既油條香脆,加上炸菜、肉鬆咸香調味,一啖咬落去,同時出現多種口感,而各種材料味道不重不淡,唔會有其中一種喧賓奪主。另外,甜粢飯係砂糖及油條,咸味粢飯表現出色,希望下次有機會試埋甜款👍🏻👍🏻我決定要直接頒全場MVP俾呢個菜!超級超級好食!!!!!!!!天氣炎熱,最近真係冇乜胃口,所以希望叫啲酸辣菜色刺激下食慾,而佢好食到真係驚艷到我。先講油豆腐,入面釀左經過調味既豬肉涵,咬開果下會爆肉汁!加埋油豆腐內裹蜂巢般既吸湯結構,完完全全吸晒啲肉汁!😱😱講返主角酸辣湯,用料非常豐富,有豬血、豬皮、木耳絲、豆腐、荀絲及蛋絲,每一啖都有滿滿既配菜。味道上,酸道辣道都足,成個菜品非常之惹味香口🤤黎到豆漿大王當然要試下佢啲豆漿啦~糾結咗好
黎到豆漿大王當然要試下佢啲豆漿啦~糾結咗好耐到底試邊款口味,最後都係覺得要試就試原汁原味(絕對唔係怕肥!🐷)豆漿入口順滑,唔會澀口。因為無糖既原故,只有淡淡的豆香,飲完片刻香氣會留在口內。由於我有飲無糖飲品既習慣,所以無糖豆漿都可以接受,如果飲開甜豆漿,店家都建議客人跟據個人口味加砂糖。