2018-10-01 75 瀏覽
是晚出糧可喜可賀,銅鑼灣shopping之後就係時候每月一次的食好西活動。跟朋友一起 fine dining ,選擇了一間新店。名字是佳牛美酒,店如其名的 Nice Yakiniku & Fine Wine。一踏入門口已經知道主打 靚牛和 頂級好紅酒,迎面而來的是玫瑰金名貴酒櫃,旁邊還有一個 Dry-aged beef 肉櫃。雖然我對紅酒研究不多,但愛惜我們的老闆總會給我機會見識什麼事可一不可再的紅酒。其中我見識過的就是慈善拍賣 bid 回來 ,「神級」的Romanee-Conti 基本都要賣六位數字的 。我老闆 donation 時可說是價值不菲! 而店家的老闆都應該是來頭不小了!叫得做美酒佢哋真係好專業好有heart,大部份嘅 wine 如果預訂都可以有半價,而且仲有醒酒Service,helps to decant the wine !師傅還拿出 M9+ 澳洲頂級牛肉 於我們乘客面前簡單介紹一下,就好像 omakase 一樣,然後拿回廚房處理。聽美女老闆娘說全國差不多只有5% 是M9+ 質素。而且每隻牛 西冷嘅部位亦只有好少,好佩服店家嘅誠意同埋毅力,真係向高難度挑戰,有時候有

師傅還拿出 M9+ 澳洲頂級牛肉 於我們乘客面前簡單介紹一下,就好像 omakase 一樣,然後拿回廚房處理。聽美女老闆娘說全國差不多只有5% 是M9+ 質素。而且每隻牛 西冷嘅部位亦只有好少,好佩服店家嘅誠意同埋毅力,真係向高難度挑戰,有時候有些東西有錢都食唔到,因為香港未必有店會引進,名副其實嘅稀有品種。

招呼很好,先說回食物,新店有供應 2人及 4人套餐,10月份 新開張優惠,兩個 dinner menu 都有八五折 優惠,物超所值!要介紹的實在太多先,拿重點說一下!來第一道廚師沙律作前菜,自家製的胡麻醬汁配合翠綠的沙律菜,十分醒胃。
有專人服務燒北海道帶子,稱得上是刺身及質素,肥大肉厚又鮮甜。

高質牛肉的前奏,日本A5和牛牛三角,師傅用上自家秘製醬汁,牛肉燒起來特別香,喜歡那種入口帶有濕潤的口感。A5和牛入口即溶,牛三角肉嫩多汁有嚼勁的享受。

自家製 Sorbet ,檸檬味道可以清新一下味蕾。

迎接今晚的主角,澳洲頂級和牛 M9+ 西冷。
柔軟肉質,油花滿滿,齒頰留香,入口即化的那種複雜美味口感。還有著那種炭火燒的甘香,牛肉外脆內軟,肉汁都被鎖住了。原來店家是用真。備長炭啊!

差不多到最後,日本A5和牛配溫泉蛋飯。

最後甜品來的是自家製柚子啫喱,清香甜美。

今晚令我回味的除了是 M9+ 澳洲頂級牛肉,還有全場都係罕有美酒,或者係人氣年份嘅靚紅酒,我仲見識到兩支只有拍賣先可能見到嘅 Romanee-Conti 。今晚細味品嚐了一頓和牛宴大飽口福,各款和牛各有特色,滋味無窮。餐廳服務一流,品嚐了賞心悅目的一頓晚餐。
  • 澳洲頂級和牛 M9+ 西冷