2013-01-15 665 瀏覽
人靠衣裝, 佛靠金装, 真係唔講得笑, 此店未裝修前, 十時左右已經得打烊, 但大裝修後, 晚晚十二時 還有人在門外等位, 間中連行人路也坐滿人, 今晚我們只兩人, 等了五分鐘便有檯.先來一支大啤, 生力, 味道雖淡淡, 但超夠凍, 透心涼. 潮汕人對潮式滷味充滿感情, 滷鵝是第一品, 肉多的部位味甜, 脂多的部位味香. 聽得最多係: "食雞揀食脾, 食鵝揀食胸". 老友話:“稚雞碩鵝”, 第一次聽到, 即雞要挑小, 鵝要挑成熟壯碩, 今次這碟交足功課, 七十五元, 質素上佳, 鵝肉結實但不失彈口, 鵝皮脂肪中等肥美, 可與鵝肉一起入口而不覺膩. 跟上的兩碟調味, 白醋和辣椒油, 最愛食法, 把滷水汁與少許酸醋和辣油溝勻, 用來點鵝食, 味道一流.另一味, 沙茶牛肉炒芥蘭, 沙茶即沙嗲, 加入洋蔥、青椒和菠蘿, 提神醒胃, 芥蘭屬幼身品種, 炒得適中爽脆, 可惜牛肉被醃粉醃得過量, 咬落軟身似海綿, 已沒有了原始牛肉的口感, 不足之處還有, 獻汁打得太厚和太鹹. 差得不可原諒是, 白飯不夠熱, 只微暖, 飯身太濕, 還有些是黐埋一舊, 呈糊狀.

先來一支大啤, 生力, 味道雖淡淡, 但超夠凍, 透心涼.
2013-01-04
5 分鐘 (堂食)