2023-11-01
在西環工作了幾年,對這區已經有初步認識,我喜愛到第一、二、三街探索舊物。今日又去港式麪包店「嘉軒餅店」買包包,我梗係知同區大把選擇,但係我就係喜歡這裡較有人情味,收銀姐姐有禮貌,客人也是這區的街坊為主菠蘿包牛油菠蘿皮仍然香酥,麵包軟熟可口,下午茶加杯熱奶茶冇得輸。紅絲絨蛋糕Highly recommend ,明亮的紅色已經先聲奪人。為咗令佢更添吸引力,以焗爐中火焗3 分鐘。蛋糕面的杏仁片變得更香脆,蛋糕內藏半溶化朱古力粒,和絲絨蛋糕融城一體,口感更滑保留濕潤感,甜度適中,出乎意料地好食。朱古力牛角包以街坊餅店來說,有這個水準已經算不足,切開入邊見到一層層layers ;朱古力味亦都好濃郁。另一款我覺得幾吾錯嘅麪包「黑麥腰果包」其實佢係一個朱古力扭紋包,好香嘅朱古力味,配腰果碎粒,口感double up ⬆️ 紫薯包有重量,非空氣包;紫薯餡又甜又香。經典口味「黑森林蛋糕」忌廉略算幼滑,但略嫌甜咗少少。雪燕西米布甸,不過甜;吉士醬味幾出;雪燕經已溶化,粒粒軟林林西米,凍食會更好。
菠蘿包
牛油菠蘿皮仍然香酥,麵包軟熟可口,下午茶加杯熱奶茶冇得輸。
紅絲絨蛋糕
朱古力牛角包
另一款我覺得幾吾錯嘅麪包「黑麥腰果包」 其實佢係一個朱古力扭紋包,好香嘅朱古力味,配腰果碎粒,口感double up ⬆️
紫薯包
有重量,非空氣包;紫薯餡又甜又香。
經典口味「黑森林蛋糕」
忌廉略算幼滑,但略嫌甜咗少少。