2011-02-26 60 瀏覽
接近中午一時,往上環探友人,友人聲稱帶我找好野食。尾隨友人左穿右插,於人山人海之中行經不少裝潢富時代感,門口排滿放lunch既上班一族既餐廳。行過一間又一間,但都唔似友人既目標;最後,於馬路旁,裝潢不怎麼樣,但一樣門口排滿放lunch既上班一族,店內亦座無虛席既燒味店停下! 起初心內充滿疑惑,但及後一看,見到一個圓型,紅卜卜既米芝連推介貼紙,貼在門口不怎樣起眼既角落,便明白友人既 "苦心" 見店內坐滿食客,餐廳又近友人家,一於由友人發板,外賣回友人家慢慢品嘗! 最後友人點了:紅腸、燒腩、乳豬、半肥瘦叉燒 燒腩、乳豬:友人話燒腩及乳豬乃餐廳既 "鎮店之寶"!果真,話晒外賣回家,行幾分鐘既路,到家一食,燒腩及乳豬既皮仍然香脆! 當中燒腩乃肥瘦肉相間既五花腩燒製,豬油香令人忍唔住一口咬下,肥就肥啦! 意外地,燒腩無令人有好肥膩,好溜既感覺! 乳豬更令驚喜延續! 我一向食燒味飯,大多點叉燒併油雞或燒鵝,乳豬、燒腩大多係去飲時先食既。一向我對乳豬既感覺係 --- 無啖好食! 因為酒席既乳豬大多有一層好厚既肥肉,再加超薄既乳豬肉,而表皮脆唔脆…就睇你運數喇! 所以,食燒味飯,我真係好少會揀乳豬。但
各類燒味
座無虛席
最後友人點了:紅腸、燒腩、乳豬、半肥瘦叉燒
紅腸、燒腩、乳豬、半肥瘦叉燒
意外地,燒腩無令人有好肥膩,好溜既感覺!
乳豬更令驚喜延續!
所以,食燒味飯,我真係好少會揀乳豬。但眼見呢度既乳豬,令我對乳豬有新既睇法!呢度既乳豬,皮脆不在話下,脂肪層好薄,但肉層好厚同肉爽!
加少少甜甜既乳豬醬,一塊接一塊!
正!

半肥瘦叉燒:可能燒腩及乳豬乃餐廳既 "鎮店之寶",相比下叉燒真係略為遜色一點。但值得一讚係,幾多間餐廳會係lunch time時,真係比到半肥瘦叉燒你?
可能掛住試燒腩同乳豬,叉燒變得有點凍了,令味道再為遜色。
下次要係餐廳堂食多次半肥瘦叉燒,試真d再評論!

紅腸:只係我既情意結,好鍾意食紅腸先點!可以不理!

後記:於等外賣期間,同友人閒談關於餐廳既背境同最近被列入米芝連推介既威水史,發現餐廳由家族父傳子,世世代代所經營,見店內年老既爸爸,年青既子女,一家人一起忙碌。到呢代,仲有米芝連推介既機會!頓時覺得呢個米芝連推介份外窩心!
餐廳無美輪美奐既裝潢,無名廚名咀既support,吸引既係果份穩打穩紮既味道同精神。呢個圓圓既米芝連推介貼紙,既回報了上一代既身酸血汗史,亦肯定了呢一代既努力積極保持既精神!
加上,餐廳賣既係燒味,好地道既廣東食品,份外多一種親切之感。

總括而言:燒腩及乳豬果真餐廳既 "鎮店之寶"!惟外賣回家食,略嫌飯同燒味唔夠熱,下次一定要係餐廳堂食,食清楚當中既各種"味道"!

2011-02-25
5 分鐘 (外賣自取)
紅腸、燒腩、乳豬、半肥瘦叉燒
各類燒味