2021-08-11
無聊之下星期日行吓中環,經過置地/IFC,人流唔算多,但已經比想像中好。少少口渴想買杯嘢飲,發覺是但去一間Cafe買杯咖啡,都40幾蚊起跳。好奇怪,有啲人會覺得麥當勞成日加價,離晒大譜;但買杯珍珠奶茶30幾蚊又面不改容。經過Godiva,發覺銀包入邊有張就嚟過期嘅coupon仲未用,唔係咁想飲甜野嘅我,都要試一試。Godiva嘅朱古力我都成日食,但我又唔覺得有幾好食,好多都甜到死。但之前,我飲過佢杯72%凍朱古力,又真係好鬼好飲。朱古力味濃之餘,飲飲下又會有啲朱古力碎粒,唔太甜,非常值得推介。而今次我試嘅係「Dark Chocolate Shake」其實都幾好飲,起碼唔太甜,但我覺得就好似淡咗少少。但當啲milk shake溶咗嗰時,味道更加濃,感覺有啲似濃味版嘅維他朱奶😂🤣講開又講,店員佢整完依杯奶昔之後,都會抹一抹個杯蓋側邊,整到乾乾淨淨,好細心👍我買張coupon返嚟半價$25,所以覺得依杯野真係好抵;正價就用匯豐咭有八折$40,我覺得都OKMcmug綜合評分:6.5/10,如果第一次飲我強烈建議飲72% iced chocolate,肥仔之選,值8/10
而今次我試嘅係「Dark Chocolate Shake」