2019-03-15
得知長發將會開薩莉亞個陣,自己一直都非常期待,中學補完習成日都會去薩莉亞食飯。鍾意薩莉亞唔單止係童年回憶,仲因為佢經濟實惠,性價比高。由於係夜晚9點幾到餐廳,已經過咗晚餐高峰時段,所以唔使等位就可以即時入座。呢間座位都算闊落,一直都覺得薩莉亞啲位幾好,唔會好逼。今次一共叫咗五碟餸,食完兩個人都好飽肚好滿足~煙肉菠蘿薄餅$29薄餅已經約略界開做四塊,厚度適中,有微微芝士拉絲效果,薄餅熱辣辣夠香軟。菠蘿酸酸甜甜,可解一解膩。批邊唔算烤得太燶,香脆略硬。芝士焗薯角$17薩莉亞必點之選,呢款已經食過好多次。同以往味道差不多,芝士依然好香濃,亦有拉絲效果。薯角如果可以更香脆會更加分,最鍾意將薯角加上煙肉同好多好多芝士一齊食。辣味雞翼(4隻)$17雞翼好香口惹味,辣度剛剛好,令人過癮之餘又未至於辣到噴火。趁熱食風味更佳。歐陸風烤焗香腸(2條)$19第一次嘗試呢款,一碟有香腸同薯角。香腸都幾長下,大概有一隻手掌長。由於佢係鐵板,食個陣記住要吹涼啲,香腸嘅熱油好易淥親嘴。香腸幾香脆,口感扎實,但有點太油。菠菜配煙三文魚忌廉意大利粉$32因為搵唔返以前最愛嘅青醬煙肉意粉,唯有食呢款將就下。菠菜煮得太稔,
中學補完習成日都會去薩莉亞食飯。
鍾意薩莉亞唔單止係童年回憶,仲因為佢經濟實惠,性價比高。
由於係夜晚9點幾到餐廳,
已經過咗晚餐高峰時段,所以唔使等位就可以即時入座。
呢間座位都算闊落,一直都覺得薩莉亞啲位幾好,唔會好逼。
今次一共叫咗五碟餸,食完兩個人都好飽肚好滿足~
煙肉菠蘿薄餅$29
薄餅已經約略界開做四塊,
厚度適中,有微微芝士拉絲效果,薄餅熱辣辣夠香軟。
菠蘿酸酸甜甜,可解一解膩。
批邊唔算烤得太燶,香脆略硬。
芝士焗薯角$17
薩莉亞必點之選,呢款已經食過好多次。
同以往味道差不多,芝士依然好香濃,亦有拉絲效果。
薯角如果可以更香脆會更加分,
最鍾意將薯角加上煙肉同好多好多芝士一齊食。
辣味雞翼(4隻)$17
雞翼好香口惹味,
辣度剛剛好,令人過癮之餘又未至於辣到噴火。
趁熱食風味更佳。
歐陸風烤焗香腸(2條)$19
第一次嘗試呢款,一碟有香腸同薯角。
香腸都幾長下,大概有一隻手掌長。
由於佢係鐵板,食個陣記住要吹涼啲,香腸嘅熱油好易淥親嘴。
香腸幾香脆,口感扎實,但有點太油。
菠菜配煙三文魚忌廉意大利粉$32
因為搵唔返以前最愛嘅青醬煙肉意粉,唯有食呢款將就下。
菠菜煮得太稔,口感會差少少。
單食煙三文魚會偏鹹,配返意粉食可以中和返味道。
整體而言,食物質素同以往無太大分別,都仲係幾抵食。
有機會一定會再幫襯。
題外話/補充資料:
以前幫襯其他薩莉亞已經發現有共同衛生問題,通常啲杯唔夠乾淨,會有油漬浮面。
而呢間當然都唔例外,餐具乾淨程度印象中都係一般,希望衛生方面可以做返好啲。