2015-03-16
今日約左幾位志同道合嘅朋友出黎影相食野傾吓偈, Espuma係尖沙咀開咗之後都未黎過, 都係嗰句啦, 唔想排隊, 跟住朋友講先知道原來lunch都有得book枱, 哈哈, so good 柑桔檸檬沙冰$42友人點嘅, 試咗一啖, 酸甜醒胃, 同(day)道出嘅柑桔檸檬差唔多, 但友人就覺得甜得濟! 怕甜嘅朋友可以嗌少甜黑白芝麻吞拿魚卷$98 (4/5)吞拿魚好厚身, 用黑白芝麻包住, 經低溫慢煎, 令味道更出魚肉更鮮, 簡單咁食已經好香, 亦配有芥末醬Fish & chips $68 (3/5)炸物油溢味唔重, 粉漿加入啤酒, 多咗份甜味, 炸魚大大舊都唔錯, 但粉漿較厚, 食落唔多脆身, 之前食過呢到嘅炸薯條配黑松露醬, 味道獨特令人再三回味, 如果炸魚都有就更加好啦草莓蜜桃沙冰 $42 (4/5)我的巨型沙冰, 試過朋友嘅飲品之後我點咗少甜, 味道真係唔錯, 平時飲品會走甜嘅我都接受到酥點拼盤 (4/5)有檸檬撻, 芒果拿破崙千層酥, 英式鬆餅, 無花果窩夫, 牛油果醬煙三文魚, 西班牙黑毛豬火腿, 鮮雜莓, 有多款鹹甜點, 睇到都豐富, 以下慢慢介紹!-西班牙黑毛豬火腿24個月
24個月的黑毛豬火腿卷著一束火箭菜, 用刀叉處理比較麻煩, 我不假思索, 好豪氣咁攞起將佢一啖放入口, 幾鐘意黑毛豬的油脂香, 配合火箭菜少少苦澀, 味道得到平衡
將三文魚卷成玫瑰花形, 賣相已經深得女士們嘅歡心, 三文魚油脂分佈平均, 淡淡嘅煙燻香, 好想用塊麵包夾住一齊食
狠心一刀切落去個心形窩夫, 驚喜嘅係好脆身, 新鮮無花果少少甜味, 唔會太漏
檸檬撻酸咪咪, 永遠係我首選, 撻皮仲好脆, 並無因為個餡而變得軟身, 切開時候亦都唔會散晒咁, 唔錯
新奇嘅賣相幾特別, 好似串燒咁將pancakes雜果串埋, 好吸引, 遊說朋友點一份黎試吓, Pancakes煎成啡色, 蛋味好香, 中間平均搽咗吉士醬, 配合藍莓, 奇異果及香蕉等生果, 單單咁食已經好豐富 哈哈, 唔夠仲可以加忌廉和蜜糖
以下六款用香檳杯裝甜品, 一個大嘅玻璃瓶入面再放甜品杯, 感覺好似一束花咁
咖啡慕斯配Oreo, 抹茶慕斯本朱古力布朗尼, 檸檬菠蘿粒粒, 石榴白朱古力慕絲, 蘋果金寶, 酒香白桃果
-石榴白朱古力慕絲
有一粒金色焦糖榛子放係忌廉面, 味道唔錯, 怕食肥嘅我為咗減低罪惡感, 繞過忌廉, 食石榴白朱古力慕絲 哈哈, 選料裏面粉紅色嘅係台灣番石榴, 好清香
店名espuma解作泡沬, 係日光下睇, 透明嘅白酒啫喱氣泡將水蜜桃浮起杯中, 加上幾片玫瑰乾花, 一份浪漫感覺湧現出黎, 酒精味唔會太重, 易入口
綠茶味幾香, 配朱古力濃度高嘅brownie , 整體都唔太甜, 如果做成一層朱古力一層綠茶, 食起上黎可以更享受, 哈哈
平均消費$153, 6個人, 2個頭盤+3個主食+5杯飲品+2個甜品
亦可睇下小妹之前到espuma中環分店的食評
Espuma